Учени са доказали, че халюцинациите, характерни за състояние на клинична смърт могат да бъдат причинени от рязкото повишаване на нивото на въглеродния диоксид в кръвта.

 


Резултатите от изследването са публикувани в списанието Critical Care.


Халюцинации като светлина в края на тунел, мистични гласове и образи, най-често възникват при хора, преживяли състояние на клинична смърт.


Въпреки, че на този феномен са посветени много художествени произведения, свързващи го със свръхестествени явления и религиозни вярвания, учени от Мариборския университет в Словении доказали, че обяснението на това явление е много по-прозаично.


Изследователите анализирали кръвни проби, взети от 52 пациенти, непосредствено след като били получили сърдечен пристъп. Според учените, причина за халюцинациите може да крие в повишеното количество въглероден диоксид, а също и съдържанието на калий в кръвта.
 


 

11 от изследваните пациенти съобщили за халюцинации или някакви „паранормални“ изживявания, във времето, когато са били в клинична смърт. Интересното било, че при повечето хора, халюцинациите и виденията били сходни и следвали широкоразпространените и описани в научната фанртастика стериотипи.


„Нашето изследване допълва известната вече информация за халюцинациите, свързани със състоянието на клинична смърт. Предполагаше се че има връзка между нивата на СО2 и калий в кръвта и появата на халюцинации, но до този момент тя не беше проучена детайлно.“ обясняват авторите на проучването.


„Не можем да твърдим, че това е единствената причина за халюцинациите, но промените в химичния състав на кръвта частично обясняват физическите механизми на поява виденията", уточняват учените.