Нашумелият хранителен режим, наречен кето диета, силно ограничава приема на глюкоза, което води до превключване към метаболизъм с разграждане на мастни киселини. Ястията обикновено се състоят от птичи продукти, месо, риба и зеленчуци, в които няма нишесте. Режимът се асоциира със загуба на телесно тегло, което се отразява добре на метаболизма при хора, страдащи от затлъстяване и се смята, че намалява хроничното възпаление.


Това, за което не се замислят практикуващите диетата, е за ефекта върху имунитета им. Хранителният режим има голямо влияние върху защитните сили на организма и този факт не бива да се пренебрегва. Вече са направени немалко проучвания за отражението на кето режима върху имунитета.


Кетогенната диета може би ни пази от грип


През 2019 г. в списанието Science Immunology Journal е публикувано проучване*, при което в лабораторни модели храненето с богата на мазнини и белтъчини диета и бедна на въглехидрати е свързана със защита от инфлуенца инфекцията.


Кетогенната диета благоприятства разпространението на гама-делта Т-лимфоцити в дихателните пътища, като тези клетки са свързани с производството на мукус (слуз), която помага на организма да се освободи от инфекциозните агенти; за това и изследователите предполагат, че гама - делта Т-лимфоцитите подпомагат бариерната функция на дробовете, имайки ползотворно влияние върху епителните клетки.


Авторите на изследването са описали още наблюдение, според което кетогенната диета има потискащ ефект върху възпалителните процеси, които при хронифициране биха могли да причинят отклонения в имунния отговор.


Кетогенна диета при злокачествен глиом

Тук отново се касае за лабораторно изследване, публикувано от BMC Cancer Journal**. В тези случаи кетогенната диета била свързана с повишен тумор реактивен първичен и вторичен имунен отговор, включително по-голямо производство на цитокини и повишени нива на цитолиза (унищожаване на туморните клетки) с помощта на тумор – реактивни CD8+ T клетки. Допълнително, у туморните клетки се наблюдавало намалено отделяне на имунопотискащи вещества.


Тези открития на проучването предполагат, че кетогенната диета би могла в някои случаи да се включи в комплексния подход, разбира се, при правилно лечение, подпомагайки имунния отговор.


Кето диетата има потенциал да потиска майчината имунна активация по време на бременност

Тук не говорим за общия имунитет и защитни сили на майчиния организъм. Самият процес на бременност е едно своеобразно имунно изпитание, при което в организма на майката се появява и развива организъм, носител на чужда генетична информация. При нормални условия всичко чуждо, например инфекциозен агент, се засича и елеминира. При бременността в организма на майката протичат сложни процеси с балансиране на реактивния имунитет и толеранса.


Майчината имунна активация по време на бременност в някои случаи се асоциира с развитие на разстройство от аутистичния спектър при детето. Още един лабораторен модел*** разкрива, че кетогенната диета намалява аутистичните симптоми и отклонения в поведението в случаите, в които разстройството е настъпило в следствие на такава имунна активация. Разбира се, при децата хранителният режим трябва да е много добре балансиран.


Обсъжда се затлъстяването да бъде категоризирано като заболяване

Действително обезитъсът (затлъстяването) е свързано с наличието на хроничен възпалителен процес в организма и натоварва тялото не само физически, но и с промени в метаболизма и имунитета. Състоянието се асоциира с по-голям риск от възникване на захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и атеросклероза, а също така и от рак на дебелото черво и жлъчни камъни. Разумното провеждане на който и да е хранителен режим, стига организмът да не страда от недоимък на хранителни вещества и да няма гладуване, довеждайки до нормализиране на телесното тегло, има благоприятен ефект върху здравето.

 

Източници:

Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection (2019) - Emily L. GoldbergRyan D. Molony, Eriko Kudo, Sviatoslav Sidorov, Yong Kong, Vishwa Deep Dixit Akiko Iwasaki

**Enhanced immunity in a mouse model of malignant glioma is mediated by a therapeutic ketogenic diet (2016) - Danielle M. Lussier, Eric C. Woolf, John L. Johnson, Kenneth S. Brooks, Joseph N. Blattman & Adrienne C. Scheck

***Ketogenic diet improves behaviors in a maternal immune activation model of autism spectrum disorder (2017) - Ruskin, D. N., Murphy, M. I., Slade, S. L., & Masino, S. A.