Какво представлява кератоконюнктивитът?

Кератоконюнктивит представлява възпаление, което едновременно засяга роговицата и конюнктивата. Кератитът е възпаление на роговицата (корнея) - външната гладка, лъскава, прозрачна обвивка на очната ябълка, който покрива ириса и зеницата. Конюнктивит е възпаление на конюнктивата - тънката обвивка, която покрива предната част на очната ябълка (без роговицата) и вътрешните повърхнини на клепачите.


Има много фактори, които могат да причинят кератоконюнктивит, които включват алергии и инфекции. Лечението обикновено е консервативно (насочено към предотвратяване на влошаването на възпалението) и зависи от причината. Прогнозата при кератоконюнктивит обикновено е добра.Какви са причините за кератоконюнктивит?

Съществуват множество потенциални причини за възникването на кератоконюнктивит, те могат да бъдат както инфекциозни, така и неинфекциозни и включват:

 • Алергени;
 • Вируси;
 • Бактерии;
 • Паразити;
 • Замърсители;
 • Генетични нарушения;
 • Автоимунни нарушения

Повечето случаи на конюнктивит и кератоконюнктивит се дължат на алергии. Кератоконюнктивититие, които се причиняват от вируси са най-разпространени сред всички възрастови групи, докато бактериалният конюнктивит в повечето случаи се среща сред децата.


Какви видове кератоконюнктивит съществуват?

Синдром на сухото око


Keratoconjunctivitis Sicca е известен като синдром на сухото око. Сълзите се състоят от вода, липиди и секрет, необходима е правилната смес и от трите съставки, за правилното овлажняване на очите. Синдромът на сухото око може да възникне заради:

 • Дисбаланс между трите основни компонента на сълзите;
 • Недостатъчно производство на сълзи;
 • Изсъхващи твърде бързо сълзи

Епидемичен кератоконюнктивит


Епидемичният кератоконюнктивит представлява инфекция на очите, която се причинява от човешки аденовирус. Състоянието се нарича още вирусен кератоконюнктивит или аденовирусен кератоконюнктивит.


Епидемичният кератоконюнктивит има дълъг инкубационен период и е силно заразен. Затова възникват големи огнища на зараза по целия свят. Той се разпространява лесно на места, където хората са в непосредствена близост, като училища, болници и дори лекарски кабинети.


Няма специфично лечение за епидемичния кератоконюнктивит. Симптомите обикновено продължават няколко седмици, преди да отминат. Аденовирусите също засягат също дихателната, храносмилателната и пикочно-половата система.


Фликтенуларен кератоконюнктивит


Фликтенуларният кератоконюнктивит се причинява от микроби, като стафилококи, Mycobacterium tuberculosis и хламидия. Важен симптом на състоянието е образуването на възли, които се развиват над роговицата на окото, което може да причини дразнене на  очите.


Пролетен кератоконюнктивит


Пролетният кератоконюнктивит (вернален кератоконюнктивит) представлява тежко, хронично алергично възпаление на окото. Това състояние може да доведе до образуването на малки, кръгли подутини, известни като гигантски папили под клепача. Възпалението има тенденция да засяга горния клепач повече от долния.


Причините за пролетния кератоконюнктивит невинаги са ясни, но те могат да включват и генетични и имунни нарушения. Състоянието е по-често срещано на места с тропичен климат и засяга най-често младите мъже.


Атопичен кератоконюнктивит


Атопичният кератоконюнктивит се дължи на генетично разстройство, наречено атопия. Атопията предразполага към развитие на чести алергии. Мъжете са предразположени към атопичния кератоконюнктивит по-често от жените. Състоянието засяга долния клепач в по-голяма степен от горния. Симптомите на заболяването обикновено се влошават през зимата. Без лечение атопичният кератоконюнктивит може да доведе до сериозни усложнения като:

 • Язва;
 • Кератоконус - изтъняване и изпъкналост на роговицата;
 • Васкуларизация на роговицата - образуване на кръвоносни съдове в роговицата, което влошава пропускливостта на светлинните лъчи

Херпетичен кератоконюнктивит


Херпетичният кератоконюнктивит е инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс, особено тип 1. Един от начините за получаване на състоянието е чрез докосване на окото след докосване на херпес близо до устата.


Горен лимбичен кератоконюнктивит


Горният лимбичен кератоконюнктивит е хронично, повтарящо се възпаление на очите. Причината за него е неизвестна. Горният лимбичен кератоконюнктивит се среща рядко и засяга жените по-често, отколкото мъжете. Симптомите му се развиват бавно, за период от 1 до 10 години, преди да отминат.


Невротрофичен кератоконюнктивит


Невротрофният кератоконюнктивит е рядко дегенеративно заболяване на очите, причинено от увреждане на нервите. Състоянието може да направи роговицата безчувствена и податлива на нараняване. Ранното лечение е от решаващо значение.


Алергичен кератоконюнктивит


Алергичният кератоконюнктивит се отнася до всеки кератоконюнктивит, който е причинен от алерген. Пролетният и атопичният кератоконюнктивит, например, са включени в тази група. Алергиите могат да бъдат сезонни или да се случват целогодишно.

 

Библиография:
Burrow MK, et al. Keratoconjunctivitis
Chigbu C, et al. Pathogenesis and management of adenoviral keratoconjunctivitis
American Academy of Ophthalmology. What is herpes keratitis?