Кератитът представлява възпаление на един или повече слоя на роговицата (корнея). Роговицата е част от външната обвивка на окото. Тя е гладка, лъскава и прозрачна, има формата на часовниково стъкло, силно чувствителна е и пропуска, пречупва и отразява минаващата през нея светлина. Състои се от пет слоя, всеки от които може да бъде обхванат от възпалението.

 

Кератитът най-често се причинява от бактерии (стрептококи, стафилококи, псевдомонас и др.). Заболяването протича по сходен начин при бактериален причинител. Първоначално се появяват малки точковидни лезиики по повърхностния слой на корнеята. След това причинителят се разпространява под формата на рингове и накрая се формират язвички (улкуси). Инфекцията с Псевдомонас е много опасна, тъй като за кратко време роговицата може да се разруши.


 

Ако роговицата е интактна (здрава, ненаранена), възпалението засяга само повърхностната част на корнеята. Дори и леко нараняване на роговицата, вследствие на попадане на чуждо тяло в окото, може да предизвика въвличане на по дълбоките слоеве във възпалителния процес.

 

След бактериите като чести причинители на кератит са вирусите. Към тях спадат херпес симплекс вирусът (Herpes-simplex), вирусът на варицела зостер (Varicella-Zoster), аденовирусите. Много хора са заразени с херпесния вирус без да знаят, че го носят, тъй като той е от вирусите, които стоят в организма в покой дълго време без да дават някакви оплаквания. Когато пациентът е с отслабена имунна система, подложен е на стрес или продължително време си поставя капки в очите с кортикостероидно съдържание, вирусът може да се активира и да засегне роговицата.

 

Гъбичните инфекции се появявват обикновено след прием на антибиотик. Инфекцията протича бавно и без силна болка. Ако заболяването не бъде разпознато и лекувано навреме, инфекцията прониква в по-долните слеве на роговицата.

 

Невинаги причинителят на кератита е някакъв вид микроорганизъм. Понякога недостатъчното овлажняване на роговицата може да доведе до такива проблеми. Некачествен слъзен филм или недостатъчното му количество водят до изсъхване на корнеята и появата на кератит.

 

Контактните лещи също могат да създадат предпоставка за болестта. Самите те могат да са контаминирани с болестотворни микроорганизми или да направят микроскопични лезийки в роговицата, през които да преминат патогените.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Малко хора се замислят за вредното влияние и на UV-лъчите върху очите, но е факт, че те увеличават риска за заболяването (например ходене на солариум, дълъг престой в планината и др.).

 

Здравата роговица се познава по това, че е гладка, лъскава и прозрачна, без наличие на кръвоносни съдове в нея. Когато става въпрос за кератит, тя се променя и изглежда помътняла, съответно и зрението се нарушава. Останалите симптоми не са специфични за заболяването и се определят от причинителя. Пациентите се оплакват от чувство за чуждо тяло в окото, зачервяване на окото, сълзене, парене, болка, която може да има различна интензивност, намалена зрителна острота, чувствителност към светлината (при поглед на светло болката се засилва), рефлекторно на болката окото се затваря, може да изтича секрет, който да е прозрачен или гноевиден.

 

Често възпалението на роговицата не остава само и увлича в патологичния процес и конюнктивата. Получава се кератоконюнктивит. Ако кератитът засяга по-дълбоките слоеве на корнеята, инфекцията би могла да обхване и ириса.

 

Лечението се определя от причинителя. Ако става въпрос за бактериална инфекция се дава антибиотик, ако е вирусна - антивирусни препарати, а при гъбична - антимикотици. Назначават се и медикаменти, които разширяват зеницата, за да се предотврати слепването на ириса и роговицата (синехии). Тъй като болката може да е силна и нетърпима, се предписват и обезболяващи капки. При перфорация на роговицата, като вид усложнение на кератита, може да се наложи и хирургична намеса.