Нашият организъм функционира като безкрайно сложна система от тъкани и органи. Всички негови части, освен да изпълняват своята дейност, си взаимодействат сложно. За това е от голямо значение да се познава нормалното разположение на частите на тялото. Работата на всеки орган може да бъде повлияна от дейността на съседните му структури, както и обратното. А има ли по-важен орган от сърцето? То не случайно е поставено сравнително в средата на тялото и добре защитено. 

 

Сърдечни размери - как се измерват и колко са информативни?

Големината на сърцето варира в широки граници. Сравнително вярно е правилото, че човек има толкова голямо сърце, колкото е голям сгънатият му юмрук. Има заболявания с екстремно нарастване на сърдечните кухини или мускули, както и случаи с т.нар. биволско сърце без подлежаща болест. Все пак в най-стандартния случай сърцето е дълго около 11 см и широко около 7-8 см. Разбира се, съществуват и функционални вариации. Пример за това са бременните, млади хора, болни с голяма коремна обиколка. Тук спадат и редките случаи на обърната в дясно сърдечна позиция.
 
Разположението на здравото сърце в гръдния кош е сравнително стандартно. Всяко разминаване с правилата говори за промяна в анатомичните му размери. Например изместването на лявата граница в ляво или дясната на дясно говори за разширение на съответните кухини. Сърдечният връх при мъжете се намира в четвърто междуребрие на 2 см в ляво от зърното, а при жените варира. Неговото изместване също е показателно за нарастване или деформиране на сърцето. 
 
Съвременната медицина разполага с много и разнообразни методи за установяване на сърдечните граници. Ехокардиохрафското изследване е ненадминато по отношение на бързо и качествено ориентиране за сърдечната структура и функция. Въпреки това добрата перкусия (почукване) на умеещия лекар, в комбинация с правилната аускултация (прислушване) никога няма да загубят информативната си стойност.
 

Къде се намира сърцето в гръдния кош и с кои органи контактува?


В гръдния кош има няколко функционално и структурно разделени зони посредством т.нар средостение (медиастинум). Това пространство обхваща зоната от гръдната кост напред до прешлените назад. Надолу достига до диафрагмата, а настрани до белия дроб. Дели се на горен и долен, а долния на преден, среден и заден медиастинум. Органите, нервите и кръвоносните съдове спазват строго разпределение в тези зони. 
 
Сърцето се намира в средния медиастинум в по-голямата си част в ляво от гръдната кост. Надолу контактува с диафрагмата. В страни и отпред е покрито от белите дробове. По предната повърхност непокрита остава само една малка зона, контактуваща директно през перикарда с ребрата и стернума (гръдната кост). В задната си част сърцето също има малка непокрита от белите дробове зона, която се долепва до аортата и хранопровода.
NEWS_MORE_BOX
 
Контактът на сърцето с другите органи се изменя, ако то има някакво заболяване и е променило размерите или формата си. При нарастване приляга по-плътно върху дафрагмата и допирните повърхности на белите дробове. Притиска ги и затормозява функцията им. Същото важи и в обратна посока. При повдигане или уплътнение на диафрагмата тя може да деформира сърцето и наруши функцията на някои негови кухини. Същото настъпва и при туморни процеси на хранопровеода, медиатинума, при разширение на аортата и много други.
 
Едно евентуално възпаление на тези комунициращи си структури може лесно да се разпространи от един на друг орган. Евентуална травма би могла да причини кръвоизлив, чието проследяване и спиране да е много трудно. Установяването на увеличени лимфни възли медиастинума е сериозен показател, който изисква обстойни изследвания за установяване, дали първопричината се корени в сърцето.
 
Това са само малка част от примерите защо доброто познание на т.нар топографска анатомия на сърцето е от значение. Всяко изследване и измерване на сърдечните размери трябва да бъде щателно документирано. Промяната би била алармиращ сигнал за евентуален болестен процес.