Гъбичните инфекции се означават още с медицинския термин – микози. Освен по ноктите могат да се развиват и по кожата на тялото, лицето, крайниците и други части. Най-често се причиняват от т.нар. дерматофити.
 
- Гъбички по кожата на тялото – източник може да са болни лица или животни, но може и разпространение по съседство при предшестваща инфекция по стъпала и нокти. Инкубационният период е от една до три седмици, след което се развиват видими симптоми – надигнат периферен ръб, около поразеното място, а в централната му част има избледняване. Могат да отзвучат за седмици, но могат да не се излекуват и с години. Това се определя от вида гъбичките, с които се е заразило лицето.
 
Често се засягат откритите части на тялото и лезиите (увредени места) могат да бъдат единични или множествени. Могат да имат също разпръснат характер или да бъдат с тенденция за сливане. Ако бъдат третирани с кортикостероиди клиничната картина може да се усложни значително. Болести, с които може да се свъркат микозите са псориазис, себорея, както и някои заразни бактериални инфекции. В някои случаи особено трудно е различаването от някои екземи и лишеи. 
 
- Гъбички в половата област – или по-точно в сгъвките до нея. Тук добри условия за развитие на инфекцията осигуряват постоянното триене, особено при по-пълни хора. Изкуствените тъкани и затоплянето също оказват значително влияние. Рядко тук биха се засегнали и половите органи, защото жлезите, които се намират около тях и по тях образуват предпазен филм, който защитава от гъбичните нашественици.
 
Проявите са от зачервени петна, намиращи се в гънките и по вътрешната страна на бедрата. Постепенно тези петна започват да нарастват и да избледняват в центъра си. По-рядко инфекцията може да се разпространи и в гънките около мишниците. Като субективно усещане се наблюдава сърбеж. Заболяването може да бъде сбъркано с бактериална инфекция.
 
- Гъбички по кожата на главата – представлява инвазия от гъбичен причинител в ствола на косъма. Смята се, че преди да се инфектира структурата на косъма, първо инфекцията е започнала от кожата. След няколко седмици от заразяването започва и съответната симптоматика. Изразява се в единични или множествени места, в които има отпадане на косми. Интересен факт е, че дори и без лечение, в пубертета се наблюдава спонтанно възстановяване. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Това отпадане на косата (алопеция) може да бъде сбъркано със себореен дерматит. Също места подложени на травма след това могат да не възстановят разтежа на космите в мястото, където е имало рана.
 
- Гъбички по брадата – засегнатият участък е зачервен и с множество подобно на пъпчици образувания, които могат да имат и гнойно съдържание. В засегнатите места космите могат да се отскубнат без усилие. Тук е нужно микробиологично изследване, за да се установи дали има бактериална инфекция или някое друго заболявания – например розацея.
 

Какво лечение се предприема?

При нетежка инфекция може да се приложи медикамент локално, в мястото на увреждане. Такива са лекарства, които да засилят излющването, като например салицилова киселина, като така отпада и гъбичният причинител. В зависимост от развитието и тежестта на инфекцията се прилагат противогъбични - антимикотични препарати през устата под формата на таблетки или в тежки случаи инжекционно.
 
Гъбичната инфекция е заразна. Заразени могат да бъдат както хората, така и животните. Има и характерна сезонност, като най-често това е лятото.