В студения сезон усещаме как настинките и хремата дебнат в засада и през повечето време сме нащрек за първите симптоми. Едни отчитат с досада началото на простудните заболявания, други правят това с ужас, а трети просто си лягат здрави, а се събуждат болни. След като настинката е факт, ето какво да не правим:

1. Не си признаваме, че сме болни

Отрицанието е универсален подход и прибягваме към него във всякакви житейски ситуации. Въпреки, че настинката обикновено е сред „леките изпитания“ на съдбата, трябва да признаем, че немалко хора ги обхващат апокалиптични мисли или поне малко тъга, когато са болни.Така че лесен начин да притъпим емоцията е просто да се самозаблуждаваме, че нищо ни няма. Излишно е да се обяснява, че това няма как да ни помогне. За сметка на това обаче е много вероятно да ни навреди.


Най-честият случай, разбира се, е когато просто не можем да се освободим от работа само поради лека настинка – било то заради работодателя, или пък в знак на солидарност към колегите, на които може да се наложи да поемат нашите задължения. Разбира се, има ги и случаите, когато сме силно отдадени на това, което вършим и просто не искаме да се откъсваме от него и да спираме процеса.


Тези ситуации за съжаление редовно ни карат да боледуваме „на крак“, колкото и пъти да сме чували и да сме се убеждавали сами, че така не бива.

2. Не използваме болничните дни по предназначение

Това е, когато сме преборили всички спънки и сме получили възможност да боледуваме у дома, или пък настинката е имала неблагоразумието да ни повали тъкмо в почивните ни дни.


Претовареният работен график често ни кара да жертваме от времето за грижа за близките и дома си, както и от възможността да се отдадем на своите лични интереси, разходки, покупки и т.н.


Най-активният компонент в лечението на простудните заболявания е именно почивката. Енергията е необходима, за да може тялото бързо да се възстанови и имунната система да се справи с натрапника. Ако отнемате от тази енергия за основно почистване на дома, ремонт на колата или др. е ясно, че това ще забави процеса.

3. Алкохолът – грешен подход

В нашите географски ширини се носи надлъж и нашир славата на алкохола, по-конкретно – ракията – която те следва като добра съпруга в радост и тъга, в здраве и болест. Не бива да се изпада в крайности и да се демонизира консумацията с мярка – малко сгряване за душата и тялото не са излишни, нито вредни.


Но прекаляването с алкохола директно потиска имунната ни система, с очевидните последици от това. Утешителната напитка има свойството да ни дехидратира, а обезводняването затруднява оздравителния процес и доброто дрениране на секретите от носа, синусите и белите дробове.

 

NEWS_MORE_BOX


Не на последно място, алкохолът макар и известен с успокояващия си ефект, всъщност той е първоначален, след което отстъпва на превъзбуда на нервната система. Това или ни пречи да заспим, или причинява лош сън след привидно обещаващата сънливост. Влошеното качество на съня се отразява негативно на оздравяването.


Комбинацията от алкохол и класическите противовъзпалителни и противоболкови лекарства при простуда има силно токсичен ефект върху черния дроб и част от тези пациенти попадат в болница след такива „коктейли“. Така че, преди да се лекувате с греяно вино и ракия, помислете добре дали по-късно вечерта няма да Ви се наложи да стигнете и до лекарства.


Друг разпространен порок е тютюнопушенето. Димът от цигарите съдържа вещества, които блокират движението на ресничките на епитела в дихателните пътища, което допълнително затруднява очистването на мъчителните секрети.

4. Излишни свръхдози от... всичко

Дори и безобидният витамин С – освен ако не страдате от недоимък, приемът на големи количества няма да повлияе процеса на боледуване.


Това, че дадени лекарства се продават без лекарско предписание, не означава, че свръхмерната им и безразборна употреба е безобидна. Ако нямате специална препоръка от лекар, придържайте се към тази от листовката на препарата и спазвайте посочените интервали от време.


Предлагат се множество комбинирани препарати, за това е разумно да се информирате за техните съставки, за да избегнете предозиране, при едновременен прием на парацетамол като таблетка и допълнително в състава на друг комбиниран препарат, например.