Катарактата е основната причина за загуба на зрение в световен мащаб. Това нарушение най-често се среща при пациенти над 40-годишна възраст.

 

В някой случаи е възможно да се развие и по-рано, в резултат на генетични причини, възпалителни процеси на окото, глаукома, диабет или да се установи при новородени като вроден дефект.


 

Рискът от помътняване на лещата е по-висок при хора над 40-годишна възраст, такива които имат фамилна история за катаракта, преживяли са очна травма или очна операция.

 

Възможно е този риск да се повиши и при пациенти, които са били подложени на лъчеление в горната част на тялото, приемали кортикостероиди като лечение на хронично заболяване или са страдали в миналото от възпаленително заболяване на окото.

 

Определени системни заболявания и състояния също биха могли до ускорят развитието на катарактата. Това са метаболитен синдром, високо артериално налягане, затлъстяване, захарен диабет, атопичен дерматит, миотонична дистрофия, неврофиброматоза тип 2, алкохолизъм, дефицит на витамини.

 

Невинаги е възможно да се избегне появата на вътрешно перде, но определени дейности могат да помогнат. Такива са спирането на тютюнопушенето, здравословният хранителен режим, поддържане на адекватен индекс на телесната маса, което намалява риска за развитие на захарен диабет и следоватлено и на катаракта, носенето на слънчеви очила, блокиращи UV радиацията, осигуряване на подобаваща физическа активност.

 

Всеки човек, който има проблем със зрението си и има съмнение, че има катаракта, е препоръчително да се срещне със специалист по очни болести, наречен офталмолог.

 

Причина за посещение при лекаря може да бъде затруднено шофиране нощем, трудност при извършване на ежедневни дейности, непредизвикани падания и загуба на равновесие.

 

Специалистът ще извърши подробен очен преглед включващ определяне на зрителна острота, биомикроскопия, с помощта на която се изследва предния очен сегмент, офлталмоскопия, чрез която се прави оценка на очното дъно, зенични реакции на светлина и конвергенция.

 

Ако по време на прегледа офталмологът установи наличие на помътняване на биологичната леща на пациента, ще обсъди с него възможните и най-подходящите за конкретния случай подходи за лечение.

 

Катарактата е много често срещана при възрастните и може да доведе до трудности в ежедневието им. Препоръчително е всеки след 40-годишна възраст да извършва профилактични прегледи при офталмолог поне веднъж годишно, за да може съответните възрастови изменения в очите да се диагностицират и да бъдат лекувани своевременно.