Кашлицата представлява волеви или рефлекторен акт, при който, чрез рязко издишване на въздуха дихателните пътища се прочистват от натрупания в тях секрет.

 

Кашлицата е рефлекс, възникващ при необходимост от дихателните пътища да се отстрани чуждо тяло, като прахови частици, попаднали чрез замърсения въздух, храна и бактерии.


 

Най-често кашлицата се дължи на механично, топлинно или химично дразнене.

 

Кашлянето по няколко пъти на ден е съвсем нормална реакция на организма, чрез която се прочистват дихателните пътища и се отстранява ненужното количество секрет. Ежедневно само носната лигавица отделя около половин литър слуз, която е необходима за отстраняването на праховите частици, попаднали в дихателната система.

 

Нормално кашлицата може да се появи и след интензивно физическо натоварване, като това се наблюдава най-вече при децата.

 


Защо кашляме?
Кашлицата е защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища. Рефлексът се отключва при дразнене на разклонения на нерва на вагуса и горния на ларинска, разположени в лигавицата на бронхите, трахеята, фаринкса, ларинкса и плеврата. Дразненето се предава до центъра на кашлицата, намиращ се в продълговатия мозък, откъдето се подава сигнал до дихателните влакна на долния нерв на ларинкса и гласната цепка се затваря.
В същото време се предизвиква контракция на диафрагмата и интеркосталните мускули. Следва внезапно и силно издишване. Тъй като гласната цепка е затворена, се повишава налягането във въздухоносните пътища и тя внезапно се разтваря. През гласната цепка преминава въздушна струя с голяма скорост като отнася храчките и чуждите частици, намиращи се в дихателните пътища.

 

 

Какви видове кашлица има?
В зависимост от продължителността си кашлицата се разделя на остра, подостра и хронична.
Острата кашлица продължава до 3 седмици. Подострата до 5 седмици, а хроничната над месец.

 

В зависимост от възникването и продължителността кашлицата може да бъде пристъпна, периодична или постоянна.

 

Пристъпната кашлица е характерна за заболявания като коклюш или астма.

 

Периодичната се наблюдава при хронични заболявания в техния период на обостряне.

 

Постоянната кашлица е характерна при хронични бронхити, трахеити, ларингити, както и при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

 


Кога кашлицата е симптом на заболяване?
Кашлицата от нормален процес се превръща в симптом на заболяване, когато придобие натрапчив характер.

 

Постоянната и мъчителна кашлица е едно от най-честите оплаквания каращо пациентите да се консултират с лекар.

 

Кашлицата може да бъде симптом на много и различни заболявания и алергии, в това число и реакция на организма при прием на някои медикаменти.

 

Сухата кашлица, например, може да е страничен ефект от приема на медикаменти, понижаващи кръвното налягане. Такава кашлица се появява и при бронхиална астма, а също и при заболявания, несвързани с дихателните пътища (при глисти и други паразитози).


В продължението: повече за кашлицата и нейното лечение.