Зад симптома кашлица се крият много заболвания от различн системи. Ето защо, за да се лекува правилно, трябва съвсем точно да се изясни нейният произход.

1. Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е експлозивно изгонване на въздух от дихателните пътища. Нейната поява е показател, че нещо в белите дробове, дихателните пътища и околните структури не е наред.


 

Актът на кашлицата има свой механизъм, който включва: кашлични рецептори - вагусови аферентни влакна - кашличен център- еференен път -  ефекторни структури (дихателна мускулатура, муко-цилиарна система).

 

Кашличните рецептори са локализирани в ларинкс, трахея, големите екстрапулмонални бронхи. Установени са обаче такива рецептори и извън дихателната система - например в долната част на хранопровода, слуховия канал и др. Задействането на тези рецептори по различни механизми дава за резултат изгонване на въздух от белите дрбове. Самият център на кашлицата е локус в продълговатия мозък, който освен от тези вериги се задейства и при дразнене на стреч-рецептори (специални рецептори улавящи разтягане) в белите дробове, проприорецептори на дихателната мускулатура и по-висши нервни центрове.

2. Кои заболявания включват в клиниката си кашлица?

Заболявания от различни системи включват в клиничната си картина кашлицата. Ето защо диференциалната диагноза е обширна и винаги трябва да се прави. Това са болести на:

 

  • Дихателата система;
  • Сърдечносъдовата система;
  • Алергични заболявания;
  • Болести на нервната система;
  • Болести на медиастинума;

 

Кашлицата съпътства всички заболявания на горните дихателни пътища. Тя представлява рефлекс, който спомага за очистването на ларинкс, трахея и големи бронхи от натрупаните секрети. Те се изхвърлят под формата на капки с различна големина. А разстоянието на което те ще се отделят зависи основно от струята поет въздух през фазата на дълбоко вдишване преди стартиране на рефлекса.

 

Бронхити, пневмонии плеврити и туберколоза също се изявяват с кашлица. Острата и хронича левостранна сърдечна недостатъчност включва в клиничната си картина упорита, без експекторация кашлица. Тя е израз на застоя на кръв в системата на пулмоналните вени. Патологичните заболявания на медисатинума - от възпалителни или нео-процеси, поради съседството си с хилуса на белите дробове също се проявяват със суха, непродуктивна кашлица.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Видове кашлица?

  • Тя бива такава без отделяне на храчки - предимно при трахеит, белодробна астма, прием на някои медикаменти: АСЕ- инхибитори за лечение на артериална хипертония. Нарича се още непродуктивна и почти винаги е патологича реакция;
  • Продуктивна или такава с отделяне на храчки с различна характеристика. Когато те са много по обем може да се предполага наличието на абсцес или бронхиектазна болест;
  • Дрезгавата кашлица е показател на парализа на гласните връски или ларингит;
  • Само сутрешна е кашлицата при пушачи и хронични бронхити;
  • А предимно нощна кашлица, появила се няколко часа след лягане и е насочващ белег за сърдечна недстатъчност.

4. Какви  могат да са усложненията?

При кашличният рефлекс се повишава транспулмоналното налягане и има опасност от развитие на кашличнен синкоп, спонтанен пневмоторакс от прекомерното раздуване на белодробните ацинуси, фрактурата на ребра или ларингеалната афония.