Какво представлява кашлицата след вирусна инфекция?

Кашлицата е важна част от защитата на организма и представлява физиологичен защитен рефлекс, който възниква в резултат на дразненето на дихателните пътища от секрети, дразнещи вещества, чужди частици и микроби, и помага на тялото да се отървете от тях и да поема въздух спокойно.


Кашлицата също е често срещан симптом на вирусни респираторни инфекции. Обикновено тази кашлица изчезва малко след възстановяването от инфекцията. Но в някои случаи кашлицата може да се задържи дълго след излекуването.Кашлица, която продължава повече от три седмици след вирусна инфекция на дихателната система, се нарича поствирусна или постинфекциозна кашлица.


Какви са симптомите на кашлицата след вирусна инфекция?

Видовете кашлица обикновено се категоризират като продуктивни (произвеждащи слуз) или сухи (непроизвеждащи слуз). Поствирусната кашлица също може да бъде продуктивна или суха.


Постоянната кашлица от всякакъв вид може да причини и други симптоми, включително - възпалено или раздразнено гърло, дрезгавост, образуване на храчки.


Какво причинява кашлицата след вирусна инфекция?

Поствирусната кашлица обикновено се причинява от вирусна респираторна инфекция като:

 • Грип;
 • Настинка;
 • Бронхит;
 • Пневмония;
 • Ларинготрахеобронхит;
 • Бронхиолит;
 • Фарингит


Все още не е изяснено защо вирусните респираторни инфекции понякога водят до хронична кашлица, но това може да бъде свързано с възпалителния отговор при инфекцията, която уврежда лигавицата на дихателните пътища, което предизвиква кашлянето или повишената чувствителност на кашличния рефлекс след инфекция.


Как се диагностицирана кашлицата след вирусна инфекция?

Астма, гастроезофагеален рефлукс и други състояния също може да предизвикат подобна кашлица.


Диагнозата се поставя чрез физикален преглед и снемане на анамнеза. При физикалния преглед се използва стетоскоп, за да се преслуша дишането на пациента. Може да се направи спирометрия - функционално изследване на дишането.


Извършва се обзорна рентгенография на бял дроб и сърце. Може да се изследва храчен секрет за наличие на еозинофили (клетки на алергичната реакция и хроничното алергично възпаление).


При скорошна респираторна инфекция, кашлица, която тряе между три и осем седмици и когато рентгеновото изследване на гърдите не показва нищо необичайно, вероятно се касае за кашлица след вирусна инфекция.


Как се лекува кашлицата след вирусна инфекция?

Постинфекциозната кашлица често отминава сама с течение на времето, обикновено в рамките на два месеца. Но междувременно лекарствата могат да предложат известно облекчение. Такива може да бъдат:

 • Бронхоразширяващи лекарства, които предпазват от стесняване на дихателните пътища и съответно от спазми на бронхиалните мускули и предотвратяват натрупването на слуз в дихателните пътища;
 • Орални или инхалаторни кортикостероиди, които могат да намалят възпалението;
 • Сиропи за облекчаване на гръдната (продуктивна) кашлица, като втечняват бронхиалния секрет и улесняват откашлянето;
 • Антихистамини и др.

При възстановяването също може да се прилага и:

 • Консумация на много топли течности, като чай или бульон, за да се успокои дразненето на гърлото от кашлицата;
 • Избягване или предпазване от излагане на дразнители на гърлото, като цигарен дим или студен въздух и др.

Ако кашлицата продължи по-дълго от 2 месеца, тя вероятно се дължи на нещо друго освен скорошна вирусна инфекция и трябва да се потърси лекарска помощ за установяване на причината.