Кашлянето е начин организмът да се избави от чужди тела или секрет от горните дихателни пътища или дробовете. Кашлицата може да се появи също като реакция от дразнене на дихателните пътища.

 

Има различни видове кашлица, чието различаване е от значение за намиране на точната причина и заболяване. Кашлицата е само симптом, който наред с останалите показва един или друг вид болестно състояние.


 

 

Продуктивна кашлица

За продуктивна се приема кашлицата, която в ежедневието си наричаме, мокра, влажна. Тя се отличава с отделянето на секрет или храчка. Слузта може да слиза както от носа и синузите и да се стича по гърлото, с което да затруднява дишането и да дразни, така и да идва от страна на белите дробове.

Този вид кашлица не бива да се потиска, напротив. Обикновено средствата, които се изписват целят да спомогнат процеса на отделяне на секретите. По този начин организмът се чисти от причинителите на заболяването.

 1. Най-тривиалната причина за появата на кашлицата е заради наличието на обилни секрети от носа, които се стичат към гърлото. Особено при малките деца кашлицата е задължителна при настинка и хрема.
 2. Най-често „мократа” кашлица се дължи на респираторна вирусна инфекция от типичните за студения сезон микроорганизми, причиняващи обичайната простуда или грип. Кашлицата обикновено е свързана с възпаление на гърлото.
 3. Следваща причина по честота са най-вече бактериалните инфекции на белите дробове или горните дихателни пътища, като пневмония, бронхит, синузит и дори туберкулоза.
 4. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е състояние, което се характеризира с продължителна кашлица с отделяне на секрет. Състоянието се влошава значително при инфекция. Разпознава се по изявата му две поредни години, когато се наблюдава постоянно в продължение на минимум три месеца за всяка.
 5. Кашлицата може да е симптом на ГЕРБ или гастроезофагеална рефлуксна болест, при която се получава връщане на стомашно съдържимо в хранопровода.
 6. В тази група попада и кашлицата в следствие на тютюнопушене. В този случай, това е признак за увредата, която е нанесъл тютюнът на белите дробове или/и гърлото и хранопровода.
NEWS_MORE_BOX


Непродуктивна кашлица


Това е суха, обикновено мъчителна кашлица, при която не се отделя секрет. Засегнатият се оплаква от дращене, парене по гърлото. Понякога се наблюдава във възстановителния период след простудно заболяване. Типична е при поглъщане на прах, дребни частици, дим.
Кога се наблюдава:

 1. Няколко седмици след простуда или грип, като за нея е типично да се влошава през нощта. Причината естествено е вирусната инфекция, довела до заболяването.
 2. Заради бронхоспазъм – среща се през нощта. Дължи се на спазъм на дихателните пътища, обикновено заради възпаление на бронхиалните тръби.
 3. Причина за кашлицата могат да бъдат прах, дим, химикали и въобще чужди частици, които поглъщаме с въздуха и се намират в околната среда.
 4. При кашлицата заради алергия се изявява и често кихане. Обикновено е наличен и алергичен ринит. Картината е комплексна.
 5. Постоянната кашлица, комбинирана с хъхрене, учестено дишане и тежест в гърдите може да е признак за астма.
 6. Медикаментите, които се изписват за контрол на кръвното налягане, АСЕ инхибиторите също могат да предизвикат кашляне.
 7. Причина, която не бива да се пренебрегва, особено при децата, е попадането на чуждо тяло в дихателните пътища, храна или таблетка.  


Най-често кашлицата е в резултат на вирусна или бактериална инфекция. За правилното поставяне на диагноза и съответно лечение е важно да се проследи развитието на симпоматиката и се обърне внимание на останалите признаци. Оплаквания като болезнено гърло, напрежение в синусите, болка в ушите, дават съществена информация за вида на заболяването и правилно поставяне на диагнозата и съответно лечение.