Капиляротоксикозата е най-честата придобита вазопатия (болест на съдовете). Има имунно-алергичен характер и е типична за детската и младата възраст.

1. Каква е причината?

 


Предполага се връзка с чести респираторни (дихателни) инфекции, прием на медикаменти и др. Образуват се антисъдови антитела или циркулиращи имунни комплекси, насочени срещу ендотелните клетки на съдовете.

2. Как се развива болестта?

 

Развива се асептичен васкулит (възпаление на съдовете), който засяга малките кръвоносни съдове и води до повишена пропускливост на капилярните стени.

3. Каква е клиничната картина?

 

Оплакванията са от отпадналост, фебрилитет (висока температура), болки по ставите и в корема, кръвоизливи (хеморагична пурпура) по кожата на двете подбедрици със симетрично разположение. Пурпурата има уртикариен характер със сърбеж, зачервяване и оточност на кожата. Впоследствие се появяват надигнати тъмночервени кръвоизливни петна, често с мехурче или некроза в средата, които оставят трайна пигментация. Проявите настъпват най-често 1-2 седмици след прекарана вирусна инфекция или алергичен епизод.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Какви форми има?

 

По-рядко се развива чисто ставна форма с болка и оток на големите стави на крайниците, кожата над ставите е силно зачервена, опъната и болезнена.

 

Абдоминалната форма протича тежко с хематемеза и мелена, с коликообразни болки и повишена температура.

 

Лабораторните изследвания не показват патологични отклонения, установява се повишена съдова чупливост. Пурпурата преминава напълно за 3-4 седмици.

5. Какво е лечението?

 

Включва постелен режим, противовъзпалителни средства (ибупрофен, аналгин, индометацин и др.) за намаляване на ставните болки, антиалергични препарати, кортикостероиди, съдоукрепващи медикаменти (дицинон, пефлавит и др.), имуносупресори за намаляване на антитялообразуването.