Какви са симптомите на кандидоза на кожата?

Основният симптом на кандидозата на кожата е обрив с зачервяване и интензивен сърбеж. В някои случаи инфекцията може да доведе до напукване и възпаление на кожата. Могат да се появят и мехури и пустули (гнойни пъпки).

 


Обривът може да засегне различни части на тялото, но най-често се развива в гънките на кожата. Това включва областите под мишниците, при слабините, между пръстите и под гърдите (при жените). Кандида може също да причини инфекция в ноктите и ъглите на устата.
Състоянията, които могат да предразположат към кандидоза на кожата включват:

Какви са причините за кандидоза на кожата?

Естествено е малко количество гъбички Candida да живеят върху кожата, без да причиняват проблеми. Когато този вид гъбички започне да се размножава неконтролируемо обаче, това може да причини инфекция. Това може да се случи поради:

  • Топло време;
  • Тесни дрехи;
  • Лоша хигиена;
  • Рядка смяна на бельо;
  • Затлъстяване;
  • Употребата на антибиотици, които убиват безопасни бактерии, които държат размножаването на Candida в граници;
  • Употребата на кортикостероиди или други лекарства, които влияят на имунната система;
  • Отслабена имунна система в резултат на диабет, бременност или друго медицинско състояние;
  • Непълно изсушаване на влажна или мокра кожа.

Бебетата също могат да развият кандидоза на кожата, особено на задните части. Пелената има потенциала да осигури добра среда за Candida.


Кандидозата на кожата обикновено не е заразна. Хората с отслабена имунна система обаче могат да развият състоянието след докосване до кожата на заразен човек. Тези пациенти с компрометирана имунна система също са по-склонни да развият тежка инфекция в резултат на кандидоза.


Как се диагностицира кандидозата на кожата?

Диагнозата за кандидоза на кожата се поставя въз основа на физикален преглед. По време на прегледа се проверява местоположението на обрива и външния вид на кожата.

 

Може също така да се вземе проба за микробиологични изследвания, преди да се постави диагноза за кандидоза на кожата. Вземането на проба се прави посредством памучен тампон, който се отърква в засегнатата област. След това пробата бива изпратена в лаборатория, за да бъде тествана за наличие на Candida.


Какви са предпазните мерки за кандидозата на кожата?

Кандидозата на кожата обикновено може да бъде предотвратена, най-важното е спазването на добрата хигиена. Измиването на кожата редовно и изсушаването на кожата старателно може да попречи на развитието на инфекцията от кандида.