Какво представлява кампилобактериозата?

Кампилобактериозата представлява инфекция на тънките черва, причинена от род бактерии, наречени Campylobacter. Кампилобактер е една от най-честите причини за диария и чревна инфекция в световен мащаб. Обикновено само малък брой хора се заразяват наведнъж. Въпреки това, заразата може да има и огнищно разпространение, при което много хора могат да бъдат заразени едновременно от контаминиран източник.


Какви са симптомите на кампилобактериоза?


Симптомите на кампилобактериоза обикновено отнемат от два до три дни, за да бъдат развити. Някои хора може изобщо да не изпитат оплаквания. Когато се появят, симптомите обикновено те включват:

 • Диария и понякога кървави изпражнения;
 • Болка в корема;
 • Спазми в корема;
 • Треска, главоболие и мускулни болки, които обикновено се наблюдават през първите 24 часа от инфекцията;
 • Дехидратация, която може също да причини замаяност, гадене, главоболие, сухота в устата, умора и олигурия (рядко уриниране);
 • Постоянно чувство за нужда от дефекация;
 • По-рядко повръщане

Диарията може да предизвика дехидратация. Тежката дехидратация може потенциално да бъде животозастрашаваща. Важно е човек да остане хидратиран чрез прием на големи количества вода и течности, които съдържат електролити. В екстремни случаи може да се наложи засегнатият човек да бъде хоспитализиран, за да му бъдат влети интравенозни течности (въвеждане във венозната система на различни инфузионни разтвори).


Какви са причините за кампилобактериоза?

По-голямата част от инфекциите са причинени от вид бактерии, наречени Campylobacter jejuni (Кампилобактер йеюни). Въпреки това, Campylobacter fetus и Campylobacter coli също са способни да заразят хора.


Бактериите Campylobacter са често срещани при птиците. Тези животни осигуряват оптимална среда за развитието на бактериите. Когато заразени пилета бъдат заклани, бактериите могат да мигрират от червата към техните мускулите, които представляват месото, което се консумира от хората.


Най-често срещаният начин да се зарази човек е при консумация на сурово или недостатъчно термично обработено домашно пилешко месо. Хората, които работят с домашни птици, също са изложени на повишен риск от инфекция. Други фактори, които могат да увеличат риска от заразяване, включват:

 • Пътуване до развиващите се страни;
 • Липса на чиста храна или вода;
 • Кръстосано замърсяване, като например използване на дъска за рязане, която се използва както за сурово месо, така и за готови за консумация храни;
 • Прием на непастьоризирано мляко, тъй като кравите могат да предават бактериите чрез тяхното мляко, ако бъдат зараени с бактерии Campylobacter

Как се диагностицира кампилобактериозата?

Лекарят може да попита дали наскоро пациентът е пътувал в друга страна. Също така лекарят трябва да бъде информиран и за други членове на семейството на пациента, които може да са болни.


Фекалният тест (изследването на изпражненията) е основният метод за диагностика на заболяването. Проба от изпражненията на пациента се изпраща в лаборатория за идентифицирането (под микроскоп) на бактериите, причиняващи инфекцията. Наличието на червени кръвни клетки и бели кръвни клетки може да показва инфекция.


Как се лекува кампилобактериозата?

Обикновено инфекцията отминава сама след няколко дни. Повечето хора обикновено се възстановяват в рамките на два дни без специално лечение. В по-сериозни случаи инфекцията може да отнеме до 10 дни, за да премине.


Антибиотиците могат да бъдат полезни, ако се приемат по-рано и могат да съкратят продължителността на симптомите. Обикновено предписваните антибиотици са еритромицин, ципрофлоксацин и азитромицин.


Каква е прогнозата в дългосрочен план при кампилобактериоза?

При повечето хора симптомите започват да отминават след около седмица. Инфекцията с Campylobacter обаче е по-опасна за в напреднала възраст и хора с нарушена имунна система.


Рядко някои хора могат да развият автоимунното заболяване синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barre), при което имунната система на организма атакува нервите. Това може да се случи няколко седмици след началото на инфекцията и може да причини временна парализа. Някои хора също могат да развият постинфекциозен артрит, въпреки че това също се среща рядко. Артритът обикновено включва коляното, но може да бъде мигриращ и да засегне няколко стави.


Как може да бъде предотвратена кампилобактериозата?

За намаляването на риска от заразяване се препоръчва практикуването на добра хигиена в кухнята, като например:

 • Добро термично обработване на всякакви меса;
 • Редовно миене на ръцете преди ядене;
 • Измиване на ръцете веднага след докосване на сурово месо;
 • Използване на отделни дъски за рязане на месо и други храни;
 • Приборите за готвене и хранене трябва да бъдат винаги добре почиствани;
 • Избягване на пиенето на непастьоризирано мляко.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Campylobacter
World Health Organization (WHO). Campylobacter
National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Campylobacter