Благодарение на средствата, събрани от благотворителната кампания „Шанс за живот, шанс за нови спомени“, бяха закупени 33 пулсоксиметрични апарата, а първите 27 болници в България вече получиха оборудването. Те ще подобрят значително качеството на медицинската грижа при преждевременно родените деца със забавена кардиопулмонална адаптация, каквато е и целта на инициативата.


Сред първите болници, които получиха дарения в рамките на кампанията са акушеро-гинекологични отделения в София в болниците: СБАЛАГ Майчин дом; 2-ра САГБАЛ Шейново; 1-ва САГБАЛ Света София; 2-ра МБАЛ София; СБАЛДБ София и 1-ва МБАЛ София.

 

Неонатологичните отделения на МБАЛ Бургас, МБАЛ Д-р Стамен Илиев - Монтана и МБАЛ Проф. Д-р Ст. Киркович - Стара Загора също получиха дарения. Болници, включени в кампанията, са сред онези, които отчитат най-висок процент на преждевременно родени деца, и където се концентрира лечението на рискови новородени.


Чрез дарените апарати екипите на неонатологичните отделения получават навременна и точна информация за жизнените показатели на преждевременно родените деца. Пулсоксиметрията, която се извършва посредством апарата, позволява ранното диагностициране на дихателна недостатъчност, помага за предотвратяването на късните неврологични последствия и спомага за намаляването на ранната и късната неонатална смъртност.


Представителите на болниците, оцениха високо инициативата и изразиха искрената си благодарност и признателност. „На практика, мониторинг с пулсоксиметър е нужен за всяко дете, което има забавена кардио-пулмонална адаптация. Пулсоксиметърът, който получихме благодарение на кампанията, ще ни даде възможност да следим повече деца по-прецизно. По този начин ще можем да прилагаме навременно и качествено лечение и ще дадем шанс на повече деца да растат здрави и да имат пълноценен живот.”, смята д-р Коларова, директор на неонатологичното отделение в МБАЛ Бургас, където приблизително 30% от новородените деца са рискови.


Благотворителната кампания „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се организира за втора поредна година. Тя цели да помогне за намаляването на процента преждевременно родени деца чрез дарения на оборудване и разпространяване на образователни материали по темата в болници и медии. Средствата за кампанията се събират чрез продажбата на продукти част от портфолиото на Procter & Gamble.


До този момент даренията са достигнали до 22 града в източна, западна и централна България. Освен апаратура, до всяка от болниците достига и по един специален подарък - късче от Стената на мечтите, която беше създадена в началото на кампанията. В седем поредни дни в центъра на София бяха последователно монтирани три стени, на които всеки жител или гост на столицата можеше да напише своята мечта или пожелание до преждевременно родените деца и техните семейства. След като тези три стени се изпълниха с любов и надежда, отделни късчета с мечти и пожелания поеха на път, за да намерят своя дом във всяка от болниците, предвидени да получат дарение от програмата „Шанс за живот, шанс за нови спомени”. Градовете, които предстои да получат дарения, са в южната част на страната.