Камъните в бъбреците рядко причиняват трайни увреждания, ако се лекуват правилно и навреме. Конкрементите се различават по размер и форма. Могат да бъдат малки като песъчинки или с размер на грахово зърно. Камъните в бъбреците могат да бъдат гладки или с неравномерна, назъбена повърхност.

 

При симптоми на камъни в бъбреците, включително силна болка или наличие на кръв в урината, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.


 

Камъните в бъбреците са често срещан проблем. Около 11% от мъжете и 6% от жените в Европа имат анамнеза за камъни в бъбреците поне веднъж през живота си.

 

Мъжете са по-склонни да развият камъни в бъбреците, отколкото жените. При фамилна анамнеза за конкременти в бъбреците е много по-вероятно и да възникне този проблем. 


Много вероятно е да се повят камъни в бъбреците в следните случаи:

  • Има установено запушване на пикочните пътища;
  • Хронично или продължително възпаление на червата;
  • Кистозни бъбреци;
  • Проблеми с храносмилането или анамнеза за операция на стомашно-чревния тракт;
  • Подагра – заболяване, което причинява болезнен оток на ставите;
  • Хиперкалциурия – състояние, при което в урината се съдържа необичайно количество калций. Това е най-честото състояние при хора, които образуват калциеви конкременти;
  • Хипероксалурия – състояние, при което в урината се откриват необичайно количество окасалати;
  • Хиперпаратиреоидизъм – заболяване, при което паращитовидните жлези произвеждат твърде много паратхормон, причинявайки натрупване на твърде много калций в кръвта;
  • Затлъстяване;
  • Повтаряща се бъбречна тубулна ацидоза – заболяване, проявяващо се, когато бъбреците не успяват да отстранят киселините в урината

Усложненията, които могат да възникнат в хода на бъбречно-каменната болест, са редки, ако се направи връзка с медицински специалист преди да възникне сериозен проблем.

Ако камъните в бъбреците не се лекуват, те могат да причинят:

 

Камъните в бъбреците се причиняват от високи нива на калций, оксалат и фосфор в урината. Тези минерали обикновено се намират в урината и не създават проблеми при ниски стойности.

 

Някои храни могат да увеличат рисковете за поява на бъбречно-каменна болест при хора, които са по-склонни да развият заболяването.

 

Приемът на достатъчно течности, главно вода, е най-важното нещо, което може да се направи, за да се предотврати появата на камъни в бъбреците.

 

Много проучвания показават, че рискът от развитие на бъбречно-каменна болест намалява при правилно лечение на хипертония и при поддържане на здравословно телесно тегло.