Склонност към образуване на камъни в бъбреците проявяват както възрастни, така и деца. Най-често се появяват при хора на средна възраст. Засегнати са повече мъже, отколкото жени, но при жените заболяването протича по-тежко.

Три процеса в организма отговарят за образуването на урина: филтриране, реабсорбция и отделяне.

При филтрирането се образува така наречената първична урина, която се отделя като при налягането на кръвта от кръвоносните съдове върху каналчетата в бъбреците прониква плазма и някои компоненти на плазмата. При реабсорбцията от първичната урина се отделят полезните вещества, които се запазват в организма. Едновременно с това от кръвта в бъбречните каналчета навлизат токсични вещества, от които организмът следва да се освободи. Образува се вторичната урина, която се отделя извън тялото.


Действителните причини защо започват да се образуват камъни в бъбреците все още не са напълно изяснени. Камъните представляват кристализирани соли, които по принцип се съдържат в урината. Причините за появата им могат да са много. Затова специалистите предпочитат да определят рисковите фактори, водещи до тях. Такива могат да бъдат инфекциозно-възпалителните заболявания на отделителната система, патологията на костните тъкани, болести на стомашно-чревния тракт, отсъствие на пълноценно хранене и навици, хиповитаминоза, висока твърдост на питейната вода, наследственост и други. От особено значение е ниско киселинната реакция на урината. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината.


Рязката болка, мястото и интензивността й определят къде са локализирани камъните. От значение е размерът и движението на конгломерата от кристализирани соли.
Когато той възникне в бъбречното легенче, болката се усеща в кръста. Възможно е да има примес на кръв и гной в урината.
Когато се образува в уретрата, болката е ниско в корема, при половите органи, в перинеума.
Подобни са оплакванията и при камъни в пикочния мехур. Тогава се появяват чести позиви по малка нужда, заради постоянното дразнене на рецепторите на пикочния мехур, които са натоварени да реагират при напълване на пикочния мехур. При такъв позив обикновено няма отделяне на урина или тя е в нищожно количество. Дори и сигналът да е действителен, интензивността на струята при уринирането се мени, спира и продължава отново. Това се получава, тъй като „камъчето“ е застанало на пътя на урината.
Независимо къде се намират камъните, интензивността на болката може да се усилва при рязко движение или физическо натоварване.


Наличието на камъни се установява в клиника при проява на признаци и след рентгенограхия или ехографско изследване. Извършват се изследвания на състава на урината. Според получените данни се назначава подходяща терапия.

Лечението е комплексно. Назначава се и специален диетичен режим, за да се избегне отделянето на соли при усвояването на храната. Например, фосфатите в урината изискват хранене с „кисели“ храни. Такива са месните продукти, рибата, мазнините от растителен произход, киселото мляко. При наличие на пикочна киселина, обратното, трябва да се избягват изброените продукти. Подходяща е консумацията на прясно мляко. Изписват се цитратни препарати. Възможно е да се приложи разбиване на камъните. Когато това не даде желания ефект може да се пристъпи към отделяне на камъните по оперативен път.