Изследване, проведено от новозеландски и британски учени показва, че приема на калциеви добавки крие рискове за сърдечно-съдовата система.

 

Много жени на средна възраст започват да приемат калций под формата на хранителна добавка за да подобрят здравината на костите си и да се предпазят от остеопороза.

 

Данни от изследване проведено сред жени в менопауза, които приемат калциеви препарати били сравнени с данни за жени на същата възраст, които предпочитат да набавят достатъчно количество калций чрез храната.


Резултатите показали, че представителките на нежния пол, които вземат хранителни добавки са с 30% повече сърдечно-съдови проблеми и съответно са по-застрашени от инфаркт, твърдят специалисти.

 


Авторите на изследването подчертават, че получените данни се отнасят единствено за калциевите добавки и подобни негативни ефекти не били забелязани при участничките в изследването, които си набавяли необходимите количества от микроелемента  по естествен път чрез консумацията на храни, богати на калций.

 

Според  Mark Bolland и колегите му, синтетичния калций не може да се усвои от организма по същия начин, по който набавения чрез храната. При приемане на хранителни добавки се повишава нивото на елемента в кръвта, което може да доведе  до отлагането му по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Артериите губят своята еластичност, а това е предпоставка за различни кардиологични и съдови патологии.


Учените препоръчват на всички жени, особено тези на средна възраст, да се консултират със специалист за най-подходящия начин за получаване на достатъчно количество калций.

 

Резултати от проучването са публикувани в British Medical Journal