Кожата на човека е терен за множество реакции на слънчевото огряване с различен произход и генеза. Резултатът на всички тях обаче е сходен за пострадалия – силно зачервяване, обриви, сърбеж, болка, дискомфорт и неприятни изживявания. На какво се дължат и как да се предпазим?
 
Уврежданията на кожата от слънцето се наричат фотодерматози. Остро протичащите такива са фототоксичните реакции, фотоалергичните реакции и слънчевата уртикария. Хроничните ефекти на слънцето върху кожата, отдалечени във времето и зависещи от общото обременяване от ултравиолетовите лъчи, са стареенето на кожата и злокачествените новообразувания.
 
Фототоксичната и фотоалергичната реакции имат една обща черта – дължат се на допълнително вещество (най-често лекарство), което попаднало в кожата се променя под влияние на ултравиолетовите лъчи и започва да освобождава свободни радикали (фототксична реакция) или се свързва с клетъчни елементи там и се превръща във фотоалерген, локализиран в кожата (фотоалергична реакция). 
 
При слънчевата уртикаия такъв чужд агент липсва.

Слънчева уртикария

Това е едно наистина рядко състояние и отговаря едва на няколко процента от случаите на остри фотодерматози. Може да споходи всекиго, независимо от цвят на кожата и произход, но е малко по-често при жените, отколкото при мъжете. Възможно е да се изяви независимо от възрастта на пациента, но най-честа е първоначалната му проява в интервала 20-40 годишна възраст.
 
Алергичната реакция у пациента се изразява в появата на типичен уртикариален обрив кратко след излагане на слънце по голите части на тялото (но може да се случи и на кожа, покрита от много тънък плат). Обривът е зачервен и релефен (напомня охапване от комар) и силно сърбящ. Преминава бързо – за няколко минути до няколко часа – след прекратяване на слънчевото излагане, без дълготрайни последствия.
 
Произходът на състоянието към днешна дата не е точно дефиниран. То е като светлината – знаеш, че е там, но не можеш да я уловиш. Така и за слънчевата уртикария съществува теория, която се обляга на факти, но все още има някои въпросителни.
 
Предполага се, че тази фотодерматоза се дължи на реакция антиген-антитяло. Смята се, че слънчевата светлина индуцира появата на антиген в серума или плазмата на засегнатите хора. Описват се два типа слънчева уртикария:
  • Тип 1 – антитяло IgE-медиирани реакции, насочени към специфични антигени, които се откриват само у пациентите със слънчева уртикария
  • Тип 2 – антитяло IgE-медиирани реакции, насочени към неспецифични антигени, които се откриват у всички хора, а не само у тези страдащи от уртикарията
IgE или имуноглобулин Е са вид антитела, част от имунната система. Произвеждат се срещу специфични антигени – алергени. Когато антитялото Е разпознае своя антиген, те се свързват и образуват комплекс антиген-антитяло. Процесът отключва дегранулация на мастоцитите. Тези клетки съдържат гранули с хистамин и други медиатори. При дегранулация веществата се освобождават и предизвикват типичния обрив.
NEWS_MORE_BOX

Лечение на слънчевата уртикария

То може да бъде предизвикателство. Първият и най-адекватен подход е максимално ограничаване на слънчевото излагане, но това може да наложи сериозна промяна в стила на живот и да причини известни неудобства за пациента.
 
Антихистамините се противопоставят на дегранулацията на мастоцитите и може да бъдат полезни, но отговорът към тях е различен при различните пациенти. Имат изразен ефект върху сърбежа, но не блокират напълно зачервяването.
 
Фототерапията се провежда обикновено пролетно време. При нея се изчислява минималната доза ултравиолетово лъчение, което предизвиква реакция и след получаване на тази информация се прилага постепенно излагане на покачващи се дози до постигане на толеранс. Ефектът е краткотраен, но е уместно да се комбинира с антихистаминова терапия.
 
Фотохимиотерапията - ПУВА или псорален-ултравиолетови лъчи А терапия е разновидност, при която горната е комбинирана с псоралени. Препоръчва се на пациенти, които не се повлияват от антихистамини; противопоказна е за бременни, малки деца и пациенти с тежки заболявания.
 
Слънчевата уртикария може да е упорита и хронична, но обикновено засяга само кожата и не повлиява общото здраве. За тези пациенти превенцията – ограничаване на слънчевото излагане – е от най-голяма стойност в борбата с това състояние.