Змиите често всяват страх. Ухапванията от змии могат да бъдат смъртоносни, въпреки че не всички ухапвания от змии причиняват сериозни вреди. Ухапванията от змии могат да имат голямо разнообразие от тревожни симптоми.

 

Изключително важно е да бъде реагирано бързо на ухапване от змия, тъй като то може да започне да влияе негативно на тялото за броени минути. Когато се случи ухапване от змия, е необходимо тя да бъде отстранена далеч от потърпевшия. Първата стъпка при ухапването е търсенето на спешна медицинска помощ. Особено, ако ухапването се случи в отдалечен район, бързото предоставяне на медицинска помощ е жизненоважно. Изчакването, докато се появи болката, може да доведе до трайно увреждане на тъканите.


 

Не бива да се повдига засегнатата област. Необходимо е държането на ухапаната област под нивото на сърцето. Мястото на ухапване трябва да бъде измито с топла вода и сапун или почистено с дезинфектант и превързано с чиста превръзка. Важно е отстраняването на стягащите дрехи и бижута от засегнатия крайник. Зоната може да се подуе от материите, притискащи мястото на ухапване, като те могат да причинят допълнителни усложнения и дори смърт на тъканите.


Ако змията е елапиден вид (коралови змии и кобри), необходимо е крайникът да се увие с еластична стягаща превръзка над ухапаното място, като то трябва да бъде държано по-ниско от нивото на сърцето. Отровата не бива да бъде изсмукана, а рязането на раната просто би увеличило риска от други усложнения като инфекции.

 

Ако змията е мъртва, е подходящо тя да бъде занесена в болницата. Необходимо е обаче да се внимава, защото мъртвите змии могат да хапят рефлекторно до един час след тяхната смърт. Бърза снимка на змията, дори с мобилен телефон, може да помогне на медицинските екипи да идентифицират нейният вид и следователно да приложат най-добрия метод на лечение.

 

Въпреки че е полезно, невинаги е важно идентифицирането на змията, която е причинила ухапването. Често змията може да бъде идентифицирана по вида на раната, която е оставила. Например ямковите усойници имат два зъба и при ухапването често се наблюдават две малки дупки, а кораловите змии имат малки усти, пълни със зъби, които оставят редици от малки прободни рани.

 

Най-добрият начин за предотвратяване на ухапване от змия е следването на универсалните предпазни мерки и носенето на лични предпазни средства, когато човек се намира на място, където се срещат змии:

  • Носене на дълги панталони и ботуши, по-високи от глезена;
  • Избягване на храсти, висока трева и дълбоки пукнатини в скали;
  • Полезно е вдигането на шум по време на ходене;
  • Ако бъде видяна змия, тя не трябва да бъде приближавана;
  • Не бива да бъде очаквано, че змиите ще издават предупреждаващ шум, както гърмящите змии, преди да нападнат

Референции:
1. Correa, J., Fallon, S., Cruz, A., Grawe, G., Vu, P., & Rubalcava, D. et al. (2014). Management of pediatric snake bites: Are we doing too much?
2. Sharma, S., Alirol, E., Jha, N., Chappuis, F., Loutan, L., & Bovier, P. (2013). Effectiveness of Rapid Transport of Victims and Community Health Education on Snake Bite Fatalities in Rural Nepal
3. Verywell Health. How to Properly Prevent and Treat Snake Bites