Стъпването на пирон често причинява прободна рана на стъпалото. Раната може да изглежда незначителна, но е възможно пробождането да бъде по-дълбоко, отколкото се вижда на пръв поглед. Понякога раната, когато не е тежка, може да бъде лекувана в домашни условия, без търсенето на медицинска помощ. В други случаи пункцията изисква повече лечение.

 

При рана от пирон, има няколко фактора, които трябва да бъдат взети под внимание, когато потърпевшият трябва да реши дали да потърси медицинска помощ, те включват:


  • Дълбочината на раната;
  • До каква степен е мръсен пиронът, на който потърпевшият е стъпил.

Може да бъде трудно да се каже колко дълбоко е проникнал пиронът в крака, ако изглежда, че той само е наранил повърхността на крака и не е ръждясал, може да бъде подходящо просто раната да бъде третирана в домашни условия. Препоръчително е да бъдат следвани някои стъпки за почистването и покриването на раната.

 

Най-важното съображение е предотвратяването на инфектиране на раната. Затова е от голямо значение ръцете на потърпевшия да бъдат чисти, преди да докосне наранената област на засегнатия крак. Измиването на ръцете трябва да бъде извършени със сапун и топла вода.

 

Независимо от това колко замърсен или чист е бил пиронът, от решаващо значение е почистването на раната, за да бъде предотвратена инфекция. Първо е необходимо поставянето на наранения крак под течаща вода за пет минути, за да може раната да бъде изплакната. В идеалния случай е добре да бъде използван физиологичен разтвор за промиването. Ако физиологичен разтвор не е достъпен, е добре да бъде използвана бутилирана вода, като със сапун се измива засегнатата област. Препоръчително е раната да бъде огледана, без тя да бъде докосвана, за това дали в нея има някакви частици и замърсявания от пирона.

 

След това трябва да бъде нанесен антибиотичен кремнеомицин или полимиксин) върху раната, който ще помогне за предотвратяването на бактериална инфекция в отворената рана. След като бъде нанесен антибиотичният крем върху раната, тя трябва да бъде покрита с чиста превръзка. От голяма важност е поддържането на раната чиста.

 

Необходимо е измиването на раната редовно, например един до два пъти на ден, и след това нанасянето на нов мехлем и чиста превръзка. Този цикъл на почистване и покриване на раната със стерилна марля, трябва да продължи докато тя се затвори.

 

Ако раната е болезнена, болкоуспокояващите лекарства без рецепта могат да помогнат. Винаги е необходимо консултирането с лекар преди започването на приема на лекарство.

 

Стъпването на пирон може да изложи човек на рискове. Прободните рани на краката са изложени на по-голям риска да бъдат инфектирани. Прободните рани, причинени от пирони, са често срещан начин, по който бактериите, причиняващи тетанус, попадат в тялото. Имунизацията предотвратява тетанус и е необходимо поставянето на ваксина срещу тетанус на всеки 10 години. Прободните рани също крият риск от прекомерно кървене и инфекции. Ставите могат да се възпалят, да се подуят и това да доведе до притискане на нервите, причинявайки болка.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Cuts and puncture wounds
2. Centers for Disease Control and Prevention. About tetanus: Causes and treatment
3. Centers for Disease Control and Prevention. Diphtheria, tetanus, and whooping cough vaccination: What everyone should know