Въпреки, че хора на всяка една възраст могат да получат херния, пушачите, хората в напреднала възраст и тези с наднормено тегло попадат в рисковата група. Лицата, претърпели операция също са предразположени към развитие на херния.

 

Що се отнася до това защо се развиват херниите, те могат да възникнат поради предшестваща операция, нараняване, вдигане на тежести или бременност. В повечето случаи херниите са идиопатични, т.е. не може да се установи причина за появата им.


 

В тези случаи те са резултат от естествено срещащо се „слабо” място в коремната стена, с което човек се ражда.

 

Тъй като хора от всяка възрастова група са застрашени от развитие на херния е важно всеки един да бъде наясно какви са симптомите на заболяването.

 

Въпреки, че наличието на херния само по себе си не е животозастрашаващо състояние или е вероятно да доведе до сериозна вреда, това не означава, че трябва да се подценява. Трябва да се отбележи, че херниите, които застрашават живота или причиняват тежка вреда не са били лекувани правилно или своевременно.

 

Херниите не се различават от другите здравословни проблеми, с които се срещаме – те са склонни да се влошават или да увеличават размера си, ако не бъдат адекватно лекувани.

 

Леките симптоми могат да се превърнат в по-сериозни и да доведат до редица усложнения.

 

Твърдението, че ограничаването на физическата активност може да намали тежестта на симптомите, хернията не може да се излекува сама. Всъщност единственият ефективен начин за справяне с херния е използването на хирургична намеса за възстановяване.

 

При някои пациенти дори хернията да спре да нараства, никога не намалява размера си. Навременното лечение е от изключително значение. По-малките хернии обикновено са по-лесно поправими и времето за възстановяване от операцията може да бъде много по-кратко.

 

Колкото по-голяма е хернията, толкова по-голям е рискът от заклещването ѝ. То обикновено включва нарушаване на кръвни поток, което може да доведе до смърт на тъканите и некроза.

 

Лечението на заклещена херния може да бъде по-рискован и сложен процес от лечението на обикновена херния. Рискът от рецидив в тези случаи е много по-голям.

 

Как пациентите могат да разберат дали става на въпрос за заклещена херния?

 

На първо място ще е промяната в общото им състояние. Симптомите, с които ще се сблъскат могат да включват интензивна болка, гадене, повръщане и треска. При появата на някои от изброените симптоми е от изключително значение да се потърси навременна лекарска помощ.

 

Какви са опасностите при нелекуване на херния?

 

Някои пациенти предполагат, че само защото не изпитват значими или притеснителни сиимптоми, хернията не бива да ги притеснява толкова. 

 

Нелекуваните хернии могат не само да продължат да увеличават размера си, но и да стават по-трудни за контролиране, по-болезнените и в най-лошият случай животозастрашаващи.

 

 

Източник:

https://thesurgerygroup.com/what-happens-when-a-hernia-goes-untreated/