Хронично високите нива на кръвна захар може да причинят сериозни усложнения при хора, които страдат от диабет. Едно често пренебрегвано, но възможно фатално усложнение е диабетното стъпало. То засяга около 10% от хората със захарен диабет. Ето защо от съществено значение е обучението на диабетиците за полагане на допълнителни грижи за техните ходила. 

 

Какви са причините за увреждане на стъпалата?


За диабетното стъпало основна заслуга имат две усложнения на диабета – диабетната невропатия и периферната съдова болест. Лошият гликемичен контрол може да бъде причина за увреди на периферните нерви, които отговарят за усещането за болка, натиск и температура. Веднъж настъпила, сензорната диабетна (поли)невропатия предразполага към наранявания на долните крайници и най-вече на стъпалото, а липсата на усет за болка увеличава риска тези наранявания да останат незабелязани. Невропатията нарушава функцията на мускулите на ходилото, водейки до деформации на ходилото.

 

Хората с дългогодишен диабет може да не забележат безобидно на пръв поглед одраскване или порязване. Мястото може допълнително да бъде инфектирано, поради отслабналата имунна система на страдащите от диабет. За това допринася и намаления приток на кръв към периферията, резултат от съдовите увреди, настъпващи при диабет (микро- и макроангиопатия). Всички описани механизми съвкупно водят до т.нар. диабетно стъпало. Оплакванията варират от безобидни калуси и суха кожа до инфектирани улцерации на кожата и гангрена.

 

Прояви на диабетното стъпало

Следните прояви могат да се наблюдават и при хора с нормални кръвни захари, но при пациентите с диабет са с повишен риск от сериозни усложнения свързани с тези състояния, включително инфекции и дори ампутации:

 

1. Гъбични инфекции на кожата и ноктите на ходилото 

 

Напуката суха кожа, сърбежът и зачервяването са чести симптоми при гъбичните инфекции. Гъбичките проникват през нараняванията на кожата, които често са невидими за „невъоражено” око. Гъбичните инфекции на ходилото и ноктите се лекуват с перорални и локални противогъбични медикаменти. В редки случаи при онихомикоза се прибягва да хирургична намеса за коригиране на нокътната плочка.

 

2. Мазоли (калуси) 

 

Калусите са твърди участъци на задебелена кожа, които се образуват в зоните на триене. Неправилното разпределение на тежестта, кожните промени и неудобните обувки – всички те могат да стоят зад образуването на мазоли. За да избегнете това, е добре да почиствате внимателно ходилото си от излишния епидермис след баня и да носите удобни обувки.

 

3. Мехури

 

Мехурите са надигнати, изпълнени с течност участъци от кожата, които се образуват следствие на ексцесивно триене. Спукването на тези мехури не е правилният начин да се справите с тях, тъй като покриващата кожа я предпазва от инфектиране. Правилното поведение включва почистване на зоната, приложение на антибактериален крем или мазило и покриването им с антибактериална превръзка.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Суха кожа

 

Сухата и напукана кожа позволява на бактериите да проникнат „необезпокоявано”, причинявайки инфекция. Хидратиращите сапуни, лосиони и други продукти могат да запазят бариерните функции на кожата.

 

5. Кожни рани

 

Раните на кожата при диабетици крият сериозен риск, тъй като по-трудно зарастват спонтанно поради гореизложените причини. Те често остават незабелязани, тъй като са разположени по плантарната (долната) повърхност на ходилото и са трудни за оглед. Тяхното ранно диагностициране и лечение е от съществено значение за предпазване от усложнение, а Вашият лекар е най-добрият източник на информация за това как правилно да се грижите за стъпалото при наличие на рана.

 

6. Плантарни брадавици

 

Ако имате задебелени участъци на петите, които имат малки черни точици или дупчици, може и да страдате от плантарни брадавици. Те се причиняват от вирус. Засегнатите кожни зони са често болезнени и могат да се разпространят посъседство. Ако съществува и най-малко съмнение у вас, че страдате от плантарни брадавици, посетете вашия лекар, който лесно може да ги разграничи от обикновен калус.