Скорпионите се срещат по целия свят. Докато някои хора ги смятат за насекоми, те всъщност са паякообразни, тясно свързани с паяци, акари и кърлежи. Скорпионите имат способността да убиват своята плячка чрез инжектиране на отрова от жило, разположено в края на тяхната опашка. Видовете скорпиони, които се срещат в България не са отровни, за разлика от тези, които обитават тропическите райони и не нападат човек, ако не бъдат провокирани.


Какви са симптомите на ужилването от скорпион?

Отровата на скорпиона предизвиква леки невротоксични симптоми, като изтръпване в цялото тяло. Въпреки това, тежестта на симптомите, които човек може да изпита от ужилването от скорпион, може да не са причинени от самия невротоксин в отровата.

Както при някои жилещи насекоми, като пчели и оси, е известно, че ужилването от скорпион причинява алергична реакция при податливи хора, независимо от невротоксичните ефекти на отровата. В някои случаи алергията може да доведе до потенциално животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия. Симптомите могат да включват:


 • Копривна треска;
 • Алергичен ринит;
 • Симптоми, подобни на астма;
 • Подуване на лицето;
 • Гадене или повръщане;
 • Слюноотделяне;
 • Респираторен дистрес;
 • Повишена или нестабилна сърдечна честота;
 • Усещане за предстояща гибел;
 • Кома;
 • Шок

Какви са причините за алергичната реакция към ужилването от скорпион?

Общо казано, за да възникне алергия от ужилване от скорпион, човек трябва да е бил изложен на вещество (известно като алерген), което тялото счита за необичайно. След първоначалното излагане на алергена се произвеждат антитела. Когато този човек по-късно е изложен отново на алергена, антителата предизвикват алергична реакция.

Това предполага, че човек с алергия към токсините на скорпион трябва да е бил ужилен преди това, но невинаги е така. В някои случаи имунната система разпознава протеините в даден алерген като принадлежащи към друг алерген и реагира по същия начин. Това се нарича "кръстосана реактивност".

 

В какво се състои лечението при ужилване от скорпион?

Острите алергични реакции от ужилване от скорпион се лекуват почти по същия начин като всяко ужилване от насекоми. При само леки кожни реакции могат да бъдат използвани антихистамини. При животозастрашаващи системни реакции се използва епинефрин.

Понастоящем няма известно лекарство за алергия към отровата на скорпионите, затова е важно избягването на ужилване. Скорпионите предпочитат сенчести места, най-често могат да бъдат открити под камъни или кора на дървета. Като се има предвид кръстосаната реактивност между отровата на скорпионът и огнената мравка, някои експерти теоретизират, че инжекциите с екстракт от огнена мравка могат да предотвратят и двете алергии. Това може да е подходяща опция за лица, изложени на риск от анафилаксия в райони, където огнените мравки и/или скорпионите са ендемични.

 

Референции:
1. Allergic Reaction Definition. American Academy of Allergy Asthma & Immunology
2. More, D.; Nugent, J.; Hagan, L. et al. "Identification of Allergens in the Venom of the Common Striped Scorpion
3. Kang AM, Brooks DE. Nationwide Scorpion Exposures Reported to US Poison Control Centers from 2005 to 2015