Перисталтиката на червата отразява състоянието на целия организъм въобще. Стига да можем да разчитаме някои сигнали от страна на тялото, и на идващите от страна на долния тракт на храносмилателната система, бихме могли да държим здравето си под добър контрол и реагираме на нуждите на организма преди началото на патологичните процеси.
 

Кои са тези признаци?

 


1. „Затегнат“ или „нередовен“ стомах

Запекът е състояние, което ни създава неприятности и в момента, и в дългосрочен план. Има обаче разлика между нередовен стомах и запека. От полза е не да констатираме наличието на констипацията, а да следим организма си за промени в тази насока. За едни е нормално да посещават тоалетната по голяма нужда веднъж дневно, дори два пъти, за други обаче това може да е през ден-два. Обикновено при хората с по-бавен метаболизъм, перисталтиката е по-слаба. Промени настъпват и заради възрастта, храненето, стила на живот, заради прием на медикаменти. Ето защо е по-удачно, взимайки предвид тези фактори, да се отразяват промените от нормалното за нас състояние. Това вече може да е сигнал за проблем.

 

Не бива да забравяме и че стомашно-чревният тракт е чувствителен на промени. В този смисъл всяка промяна на условията, в които се поставяме, вероятно ще се отразят на функционирането му. Смяната на географското местоположение, на часовата зона, промяна в режима сън-бодърстване, на обичайната с друга кухня, хранителните навици, консумацията на ограничен вид храни или злоупотребата с такива и алкохол, дори липсата на комфорта на собствената тоалетна, могат да се отразят на отдавна установени навици.
 

Освен това трябва да сме сигурни в това, че физическата активност подобрява метаболизма и помага на придвижването на съдържимото в дебелото черво. Движението стимулира перисталтиката въобще, то създава условия за бързо преминаване на съдържимото по хода на червата и отделянето им извън тялото безболезнено и без загуба на време.

 

2. Миризмата

Ясно е, че изпражненията миришат. Но по особената им миризма също можем да предположим проблем. По принцип здравословното състояние на организма е толкова по-добро, колкото по-малко усилия ни коства посещението в тоалетната и миризмата е по-слаба. Когато се консумират полезни продукти, повече плодове и зеленчуци, повече храни с фибри, продукти с ниско съдържание на захар, този проблем е рядкост. Условие е, плодовете да се консумират извън менютата на основните хранения и да бъдат приемани отделно като междинна закуска. Богатото на червено месо хранене носи в последствие тежък мирис като на гранясало.

3. Слузта

Наличието на слуз в изпражненията е признак за гъбички, кандида. Това означава, че трябва да се положат усилия за подобряване на чревната микрофлора. Може да се постигне като се повиши консумацията на продукти, съдържащи пробиотици и се ограничи приемът на захар.
 

4. Цветът

Светлият
Всеки неспецифичен цвят е признак на определен проблем. Прекалено светлият цвят, различен от кафявото, е признак за проблем с черния дроб, жлъчния мехур и жлъчката.

Специфичният си оттенък фекалиите имат заради жлъчката, която се отделя от черния дроб и се излива при храносмилането в дванадесетопръстника. Жлъчката помага за усвояването на мазнините, стимулира перисталтиката и забавя гниенето в червата.

В този случай е препоръчително да се направи ревизия на консумацията на алкохол, на богатите на мазнини храни и полуготовите фабрикати. Желателно е проблемът да се обсъди с личния лекар, тъй като може да е признак на заболяване (обезцветяването на изпражненията е симптом на хепатит). Възможно е промяната да се дължи и на прием на медикаменти.

Прекалено тъмният цвят или с примеси на кръв
Най-лесно се вижда кръвта, когато е червена, но този вариант не е единственият. Щом кръвта е запазила цвета си, тя идва от края на храносмилателния тракт, от областта на ануса и най-вероятно когато е налична след изхождането се касае за прокървяване на хемороид.

Когато кръвта идва от началото на чревния тракт или дори стомаха, присъства във фекалиите като тъмна маса. Наличието на кръв в тях налага консултация с лекар и изследвания за установяване на причината. Наличието й може да е и признак на язва на стомаха, но и болест на Крон и рак на червата.
Имайте предвид, че някои храни също променят цвета на изпражненията, като цвеклото. Приемът на желязо например ги прави тъмни, до черни.

NEWS_MORE_BOX


5. По нивото на водата

Показател за добро здраве на храносмилателната система, а и на здравето въобще, е когато едно изпражение стои наполовина във водата, наполовина над повърхността. Когато потъват бързо или изцяло, е признак за по-продължително задържане в червата. Тогава е препоръчително да се регулира режимът на хранене и се приемат повече фибри, както и организмът да се поддържа добре хидратиран.
 

6. Променена форма

Тревожен признак може да бъде конкретно изтъняването на изпражненията, когато това явление се наблюдава повече от 2-3 седмици, а не е единичен случай. Промяната на ширината от по-голяма към странно тънка не в края е показател за стрес и/или наличие на препяствия по хода на червата. Препоръчително е да се проведе консултация със специалист и се извърши колонскопия. При рак на дебелото черво се споменава за такъв признак.