Вирусите, предавани по въздушно-капков път, могат да се разпространяват във въздуха, обикновено когато заразеното лице кашля или киха. След това те могат да бъдат вдишани от здрави хора, което води до инфекция при тях. Вирусните инфекции, които се разпространяват по въздушно-капков път, могат да засегнат както животни, така и хора.


Вирусите, предавани по въздушно-капков път, имат тенденцията да се разпространяват лесно и са по-трудни за контролиране от патогените, които се разпространяват по други начини.


Какви видове вируси, предавани по въздушно-капков път, съществуват?


Видовете вируси, разпространявани чрез въздуха, са голямо множество. Някои вируси, като тези, които причиняват обикновена настинка, са способни да мутират (да се променят) бързо. Поради тази причина следният списък не е изчерпателен, но има за цел да даде примери за някои от най-често срещаните видове вируси, пренасяни във въздуха:

  • Риновируси (причиняват симптоми на обикновена настинка, но не са единствените вируси, които причиняват настинки);
  • Грипни вируси (тип A, тип B, H1N1);
  • Вируси на варицела (причиняващи варицела);
  • Вирус на морбили;
  • Вирус на паротит;
  • Хантавирус (рядък вирус, който може да се предава от гризачи на хора);
  • Вирусен менингит;
  • Тежък остър респираторен синдром (ТОРС)

Съществуват и определени видове заболявания, предавани по въздуха, които се причиняват от бактерии, като антракс. Симптомите и лечението им варират в зависимост от патогена, но някои от тези заболявания могат да бъдат лекувани с антибиотици и ваксини.


Как се поставя диагнозата за вирусните инфекции, предавани по въздушно-капков път?

При подозрения за вирусна инфекция, предавана по въздуха, лекарят може да вземе проба от гърлен и фарингеален секрет с тампон. Кръвните тестове или анализът на други телесни течности понякога са полезни при диагностицирането на вируси, пренасяни във въздуха.


Какво е лечението при вирусните инфекции, предавани по въздушно-капков път?

По принцип вирусите, предавани по въздушно-капков път, не могат да бъдат лекувани с лекарства. Въпреки това, ако става въпрос за грип от тип А и В, антивирусни лекарства като озелтамивир могат да възпрепятстват инфекцията, ако се приемат в рамките на 48 часа от появата на симптомите.


Много лекарства без рецепта се използват за управление на симптомите, причинени от вируси, пренасяни по въздух. Например болки в тялото, възпалено гърло и треска могат да бъдат облекчени с помощта на болкоуспокояващи средста без рецепта, като ацетаминофен (парацетамол).


Лекарствата за кашлица и настинка също могат да бъдат използвани за овладяване на симптомите, но трябва да се използват с повишено внимание, особено ако се приемат и други лекарства. Те не трябва да бъдат давани на деца под 2 години.


При грип и настинка тялото се нуждае от подходяща почивка, за да се възстанови от вируса, предаван по въздушно-капков път. Необходимо е болният да си остане вкъщи, да си почива и да приема топли течности. В някои случаи могат да бъдат предписани антивирусни лекарства.


В тежки случаи могат да бъдат предписани антибиотици за предотвратяване на вторични инфекции като пневмония. Вторичните инфекции могат да възникнат, когато имунната система вече е отслабена от вирусната инфекция. Вторичните инфекции понякога могат да бъдат по-опасни от първоначалната вирусна инфекция, предавана по въздух.


Как се предават вирусите по въздух?

Когато заразено лице кашля или киха във въздуха се образува аерозол от капчици, съдържащи вируси. Някои вируси, пренасяни във въздуха, могат да живеят на повърхности час или два, след като напуснат тялото. След това инфекциите могат да се предават чрез докосване на повърхността и триене на очите, носа или устата.


Като цяло повечето вируси, пренасяни по въздуха, са доста нестабилни, след като напуснат тялото на своя гостоприемник. Въпреки това, капчиците инфектирани телесни течности не могат да бъдат подценявани в ролята на предаване на вируси и предпазните мерки за избягване на инфекция по този път са абсолютно необходими.


Времето е важен фактор за предаването на всяка въздушно-капкова инфекция. Ето защо много от тези заболявания са сезонни. Грипът, например, обикновено достига своя пик през месеците, когато навън е студено и хората могат да бъдат затворени на закрито с лоша вентилация.


Освен това, ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето е вредна за инфекциозните частици, затова вирусите, предавани по въздушно-капков път, са по-малко заразни през дългите летни дни с много слънчева светлина. Нивата на влажност също играят роля, като високите нива на влажност улесняват разпространението на зарази, предавани по въздуха.


Библиография:
Stanford University. Aerosol Transmissible Diseases/Pathogen
Centers for Disease Control and Prevention. Common colds: Protect yourself and others
Centers for Disease Control and Prevention. Airborne transmission
World Health Organization. Ventilation and airborne diseases