Какво представлява тонзилитът?

Сливиците са лимфни органи, изградени от лимфоидна тъкан, които са част от имунната система и са разположени в задната част на гърлото. Те са подобни на лимфните възли и тяхната работа е да улавят патогени и да помагат за предотвратяване на инфекция.


Понякога обаче самите сливици се инфектират, подуват и възпаляват. Това състояние е известно като тонзилит. Тези симптоми могат да засегнат и аденоидите (носна тонзила; трета сливица; фарингеална сливица; струпване на лимфна тъкан по задната стена и свода на назофаринкса). Понякога инфекцията и възпалението се случват многократно (повтарящи се) или продължават дълго време (хронични).Какви видове тонзилити съществуват?

Тонзилитът може да бъде причинен от инфекции от вируси (цитомегаловирус, херпес симплекс, вируса на Епщайн-Бар) или бактерии като стрептококи. Тонзилитът възниква по-често при деца, отколкото при възрастни, но обикновено не засяга деца на възраст под две години.


Тонзилитът е разделен на три вида. Всеки вид се определя от това колко често възниква и колко дълго продължава инфекцията:

 • Острият тонзилит включва случаи, при които симптомите продължават от три дни до две седмици;
 • Рецидивиращият (повтарящият се) тонзилит се появява, когато човек страда от множество епизоди на тонзилит в рамките на една година;
 • В случаите на хроничен тонзилит симптомите продължават повече от две седмици

Перитонзиларен абсцес възниква, когато инфекцията от сливиците се разпространи в тъканта на гърлото зад сливиците. Перитонзиларният абсцес се среща по-често при юноши и възрастни, отколкото при деца.


Какво представлява рецидивиращият тонзилит?

Повтарящият се тонзилит може да бъде диагностициран, ако човек развива тонзилит няколко пъти в годината. В началото инфекциите могат да реагират добре на антибиотици. Но някои хора продължават да изпитват чести инфекции на сливиците.


Проучване показва, че повтарящият се тонзилит може да се предава наследствено. С други думи, ако членове на семейството на човек имат повтарящ се тонзилит, е по-вероятно и съответният човек да го развие.


При деца рецидивиращият тонзилит най-често се причинява от инфекция на гърлото, причинена от бета-хемолитичен стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes). Други бактерии са по-често причина за повтарящ се тонзилит при възрастни. Причините за повтаряща се стрептококова инфекция в гърлото включват:

 • Щамове на бактерии, които са резистентни към антибиотици;
 • Отслабена имунна система;
 • Случаи, при които дадено лице или член на неговото семейство са носители на стрептокок (който няма симптоми, но може да разпространи бактерията)

Какво представлява хроничният тонзилит?

Хроничният тонзилит е по-често срещан при юноши и възрастни. Хората, които страдат от хроничен тонзилит изпитват непрекъснато:

 • Възпалено гърло;
 • Увеличени сливици;
 • Лош дъх, който може да е свързан с криптични сливици, в които се наблюдават джобове в сливиците (крипти), където могат да се натрупват остатъци от храна;
 • Увеличени и чувствителни лимфни възли на врата

Когато човек страда от устойчиви на антибиотици бактериални инфекции или когато имунната система не функционира правилно, може да развие хроничен тонзилит. Също така е възможно да има повишен риск от развитие на хроничен тонзилит, ако даден човек е бил изложен на радиация.


Решението за премахване на сливиците зависи от множество фактори. Тези фактори включват:

 • Тежестта на симптомите;
 • Всички усложнения от тонзилит, които може да изпитва пациентът;
 • Как състоянието се отразява на способността на пациента да посещава работа или училище

Како е лечението при хроничен и рецидивиращ тонзилит?

Ако причината за тонзилита е бактериална инфекция, лекарят ще предпише антибиотик. Важно е да бъде преминат пълният курс на лечение, както е предписан, за да бъде намалена възможността бактериите да станат резистентни или да се върнат.


Тъй като е възможно бактериите, причинили инфекцията, да бъдат резистентни към предписаните антибиотици, може да се наложи да бъде използвано друго лекарство, ако първата рецепта не дава резултат. За контрол на болката може да бъдат използвани лекарства без рецепта.


Когато пациентът започне лечението на повтарящ се или хроничен тонзилит, трябва да приема достатъчно течности, за да остане хидратиран. Ако пациентът изпитва признаци на дехидратация, трябва да потърси медицинска помощ.


Възможно е да се наложи отстраняване на сливиците (тонзилектомия), ако пациентът получава от пет до седем епизода на тонзилит за една година или ако има хроничен тонзилит, който не се повлиява от лекарства.


Тонзилектомията може драстично да намали броя на случаите на възпалено гърло и нуждата от използването на антибиотици. Освен това операцията подобрява качеството на живот на пациента, особено ако тонзилитът се отразява на посещаването работата или училище.


Библиография:
1. Verywell Health. Chronic and Recurrent Tonsillitis: What to Know
2. Bager P, Corn G, Wohlfahrt J, Boyd HA, Feenstra B, Melbye M. Familial aggregation of tonsillectomy in early childhood and adolescence
3. Galioto NJ. Peritonsillar abscess
4. Kvestad E, Kværner KJ, Røysamb E, Tambs K, Harris JR, Magnus P. Heritability of recurrent tonsillitis
5. American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery