Алергията представлява сложна имунологична реакция, в която имунната система възприема една или друга субстанция като чужда за организма и потенциално опасна за него. Тези субстанции се означават с термина алергени. Често се използва израза „иначе безвредна субстанция“ по отношение на алергените, но той не е съвсем точен, защото змийската и пчелната отрова не са безопасни дори за хората, които не са алергични към тях. Т.е., алергията е абнормна реакция към дадени вещества, но те не винаги са безвредни.

 

Както стана дума, алергията е много сложна имунологична реакция. Тя може да има много разнообразно проявяване и протичане. Огромно е и разнообразието на потенциалните алергени, най-честите от които са полен (цветен прашец, разнасян от вятъра), различни храни – ягоди, морски дарове, различни лекарствени вещества, оцветители, добавяни към хранителните продукти и др.


 

Въпреки разнообразното им протичане и отключващи фактори, алергичните реакции изминават, така да се каже, един и същ път след срещата на организма със съответния алерген. След като алергенът попадне в организма и влезе „в допир“ с имунната система, тя изработва антитела, които имат много сложна физиологична функция. От една страна, те свързват и неутрализират антигена, което обаче е само първата стъпка от продължителна каскада имунни процеси. Комплексът антиген-антитяло циркулира из кръвта и лимфата, докато не бъде свързан от специален вид клетки, наречени мастоцити. Те могат да разпознават комплекса антиген-антитяло, но не и свободното антитяло, т.е. за активирането им е необходимо присъствие на алерген. След като бъдат активирани мастоцитите настъпва процес, наречен дегранулация. При дегранулацията мастоцитите освобождават съдържащия се в тях хистамин – химично вещество, което е отговорно за повечето от познатите прояви на алергиите.

 

Попадайки в кръвта, хистаминът се разнася из цялото тяло. Основните му прицелни места са малките кръвоносни съдове (капилярите) и конюнктивата. Хистаминът повишава пропускливостта на капилярните стени, което улеснява навлизането в тъканите на имунни клетки, които се намират в кръвообращението. Също така, в кожата това предизвиква появата на характерното за много алергии зачервяване и сърбеж. В очната лигавица хистаминът причинява дразнене и усещането за парене и сърбеж. Хистаминът, обаче, може да има и много по-сериозни последици за здравето от зачервяването на кожата и дразненето в очите.

 

Той понижава кръвното налягане и забавя пулса. Ако в кръвта попаднат големи количества хистамин може да настъпи анафилактичен шок – животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане и пулсът рязко падат, дишането се забавя и става повърхностно. Анафилактичният шок е спешно медицинско състояние, което налага незабавно настаняване в интензивно отделение. Той е най-тежката алергична реакция, позната на медицината.

NEWS_MORE_BOX

 

Най-широко приложение за лечение на различните алергични реакции имат лекарства, наречени антихистамини. Те не позволяват на хистамина да окаже физиологичните си ефекти, което в мнозинството от случаите се оказва достатъчно за овладяване на симптомите на алергиите. В някои случаи се налага комбинирането им с други медикаменти. Анафилактичният шок се третира чрез незабавно инжектиране на адреналин за стимулиране на сърдечната дейност, последвано от приложение на кортикостероиди, антихистамини и др.

 

Алергичната реакция има два ключови момента. Първият е първоначалната среща с алергена, при която се изработват антителата. Това почти винаги протича безсимптомно и след първата си среща с алергена човек все още не си дава сметка, че е алергичен към него. Симптомите на алергията се появяват най-често след втората среща с алергена – вторият ключов момент. За повечето хранителни алергии това обикновено става още в ранна детска възраст, при което човек израства, знаейки, че е алергичен към една или друга храна. Когато човек е силно алергичен към дадена храна, лекуващият лекар може да предпише автоинжектор (устройство за самоинжектиране на лекарствени вещества), който се прилага веднага след неволно поглъщане на алергенната храна. Това може да се окаже животоспасяваща интервенция. Алергията към пчелна отрова, обаче, може да се прояви едва в зряла възраст и да завари човек напълно неподготвен, при което се достига до животозастрашаващи ситуации.

 

Към така описания принципен механизъм има още много допълнителни фактори и вторични посредници, които повлияват и определят симптоматиката на алергичната реакция и изхода от нея. В зависимост от типа и тежестта на реакцията се предприемат различни терапевтични мерки. Всички алергии, обаче, имат една обща профилактична мярка – избягване на алергена, винаги когато това е възможно.