Какво е норовирусна инфекция?
Норовирусът е често срещана причина за диария и гастроентерит. Въпреки че този вид вируси обикновено причинява инфекция през зимните месеци, той може да засегне хората по всяко време на годината. Понякога норовирусната инфекция е неправилно наричана „стомашен грип“. Медицинският термин всъщност е гастроентерит и няма връзка с грипа, който е респираторна инфекция.
Норовирусът е член на семейството на вирусите Caliciviridae. Познатите до момента човешки норовируси са обединени в три геногрупи (GI, GII и GIV), които обхващат повече от 30 генотипа. Тези вируси са отговорни за около 50% от случаите на вирусен гастроентерит по света.
Норовирусът се отделя чрез изпражнения и повръщане на хора и животни с инфекцията и се разпространява едновременно по няколко начина – фекално-орален, контактно-битов, чрез храна и вода. Вирусът е силно заразен и може да бъде предаден чрез:
- Консумиране на заразени храни;
- Пиене на замърсена вода;
- Докосване на устата със същата ръка, която току-що е докоснала болен с норовирусна инфекция човек или замърсена повърхност
Унищожаването на норовирусите обикновено е трудно, защото те могат да оцеляват при високи и ниски температури и са устойчиви на много дезинфектанти. Норовирусите непрекъснато претърпяват генетични промени. Поради тази причина човешкият организъм развива норовирусна инфекция повече от веднъж през живота, въпреки че симптомите обикновено са по-леки всеки следващ път.
Какви са симптомите на норовирусна инфекция?
Обикновено първият симптом на норовирусната инфекция е гадене. Други често срещани симптоми включват:
- Повръщане;
- Болки в корема;
- Спазми в корема;
- Водниста диария;
- Неразположение и летаргия;
- Треска, която обикновено е лека;
- Болки в тялото;
- Главоболие
През краткия период, когато симптомите са налице, болните могат да се почувстват много зле и да повръщат много пъти на ден, често бурно и без предупреждение. Оплакванията обикновено продължават 1-3 дни и се появяват между 12 и 48 часа след заразяване с вируса. В някои случаи диарията може да продължи повече от 3 дни. Важно е да бъде отбелязано, че след като симптомите отминат, вирусът все още може да се разпространява чрез изпражненията и повръщането в продължение на 2 седмици.
В какво се състои лечението на норовирусна инфекция?
Не съществува специфична терапия за норовирусен гастроентерит. Вместо това лечението е съсредоточено в предотвратяването на дехидратацията и контролирането на симптомите.
Гладуването не ускорява възстановяването. Болните с норовирус трябва да следват диета, състояща се от леки храни, които са лесни за храносмилане, като ориз, хляб, супи и тестени изделия. Бебетата с норовирусна инфекция трябва да продължат да следват обичайната си диета.
При инфекцията болният трябва да заменя течностите, които губи при повръщане или диария. Приемът на течности при много малки деца и по-възрастни хора е особено важен, тъй като болните в тези възрастови групи са силно податливи на дехидратация, която настъпва много бързо.
Дехидратацията може да бъде внезапна и в някои случаи животозастрашаваща. Болните от норовирусна инфекция с дехидратация, които не могат да приемат достатъчно течности, може да се наложи да приемат течности интравенозно.
Какви са рисковите фактори за заразяване с норовирус?
Следните рискови фактори могат да увеличат вероятността за заразяване с норовирус:
- Отслабена имунна система, например при пациенти, които са претърпели трансплантация на органи и хора, живеещи с ХИВ;
- Живеене в домакинство, чиито членове не спазват правилно хигиенните практики за хранене;
- Живеене с дете, което посещава детска градина или училище;
- Престой в хотел, круизен кораб или ваканционен курорт, където се събират множество хора;
- Живеене в затворена или полузатворена общност, като например старчески дом, болница или казарма
След прекарване на норовирусна инфекция възниква временен имунитет срещу по-нататъшна инфекция, въпреки че това обикновено трае само около 2-3 години.
Какви са причините за възникването на норовирусна инфекция?
Следните са най-честите причини за човешки норовирусни инфекции:
- Замърсени храни;
- Миди;
- Готови за консумация храни, като салати, бисквитки, плодове и сандвичи, с които е работил работник с норовирусна инфекция
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 70% от епидемиите от норовирусни инфекции, пренасяни с храни, възникват поради директното замърсяване на храната с норовирус от заразано лице непосредствено преди нейната консумация. Заразата често е свързана със студена храна, включително салати, сандвичи и хлебни изделия, но също така и течни хранителни продукти, като дресинг за салата и глазура за торта.
Замърсяването с отпадни води на кладенци и други водни източници също е причина за норовирусни инфекции сред населението. Понякога стриди от замърсени води са сочени за причина за огнища на норовирусен гастроентерит.
Какви са усложненията от инфекцията с норовирус?
В по-голямата част от случаите норовирусната инфекция отминава сама в рамките на няколко дни и не води до усложнения. По-рядко обаче могат да възникнат следните усложнения:
- Недохранване;
- Запек;
- Диспепсия (нарушено храносмилане);
- Рефлукс
Малките деца и по-възрастните пациенти са особено уязвими от появата на усложнения от инфекцията.
Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Norovirus
2. National Health Service (NHS). Norovirus (vomiting bug)
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Stuempfig, N. D., & Seroy, J. (2019). Viral gastroenteritis