Мускулната хипотония е медицинско състояние, протичащо с понижен мускулен тонус.

 

При мускулна хипотония е нормално и дори абсолютно релаксирано състояние на мускулите се забелязва известна степен на съкратимост в мускулите, което придава чувството за пружиниране на мускулната тъкан и конкретното състояние създава проблеми при опит за пасивно движение на засегнатите мускулни групи.


 

Мускулните съкращения се регулират от центрове в главния мозък, които чрез еферентни връзки съобщават на изпълнителния орган мускула, че е необходимо да се извърши съкращение.

 

Когато се наруши тази връзка, настъпва състоянието на мускулна хипотония. А тази връзка може да се наруши само при условията на директни увреждания върху мозъка, вследствие на инфекциозни заболявания, нарушено кръвоснабдяване при инсулт или травма, както и увреди на гръбначния стълб, периферните нерви или директно локално увреждане на мускулите.

 

Увреждането на мозъчната структура е сериозна тема и подлежи на сериозни дебати в световната медицина в наши дни, тъй като води до много тежки последствия за живота на пациента.

 

Увреждането може да се дължи на травма, влияние на външни фактори, генетични и директни увреди върху мускулната тъкан и церебралната тъкан.

 

Някои генетични болести като синдром на Прадер-Уили, миотонична дистрофия, болест на Тай-Сакс и други водят до директни увреждания в мускулната система и съиеднителна тъкан в тялото. Понякога диагностиката на този тип заболявания и причините за развитие на мускулна хипотония е особено трудна, а понякога дори невъзможна.

 

Диагностиката на мускулна хипотония при бебета, както и откриването на причината за развитие, е доста по-лесна.

 

Причината за това идва от клиничната картина. Бебетата с мускулна хипотония са отпуснати, изглеждащи като "парцалена кукла", защото изпитват невъзможност за контрол над ръцете и краката си, които висят изправени по тялото и имат много слаб или никакъв контрол над правия стоеж на главата.

 

Други симптоми, говорещи за наличието на мускулна хипотония, са проблеми с преглъщане, дишане, наличие на ленивост в червата, отпуснати стави и отслабени неврологични рефлекси. Характерното при децата е, че генетичните синдроми, ангажиращи дефицита в мускулното развитие, не засягат детския интелект, докато останалите генетични болести предимно водят до интелектуален дефицит.

NEWS_MORE_BOX

 

Именно това е и основната причина да се провеждат ежегодни семинари по детска неврология и неврохирургия, тъй като заболяванието мускулна хипотония е особено сериозно заболяване за малките бебета. Според специалистите, водещите причини за развитие на синдрома на мускулна слабост са няколко и са изведени в конкретен диференциално-диагностичен списък.

 

Това са синдрома на Даун, мускулна дистрофия, церебрална парализа, синдром на Прадер-Уили, миотонична дистрофия, синдром на Марфан и болест на Тай-Сакс.

 

Какви други симптоми могат да се забележат при състоянието мускулна хипотония при деца и възрастни?

 

Освен вече описаните симптоми за понижен мускулен тонус в засегнатите зони, включително наличие на лек спастицитет, затрудняващ пасивното движение при рехабилитация и лечение, още може да се забележи способността за преразтягане на крайниците, над физиологичните норми за осево движение в ставите.

 

Дефицитът се развива вследствие на отслабените ставни връзки и като цяло нарушената анатомична архитектоника на скелета, вследствие на мускулна хипотония.

 

Също така се забелязват по много изразен начин проблемите с гълтането при възрастни, както и дишането. Често устата на възрастните стои отворена и езикът е отпуснат навън, поради невъзможност за волево поддържане на мускулния тонус в тези мускулни групи. Интелектът на този тип пациенти не е засегнат, но се засягат когнитивните му способи за социализация в обществото.

 

Особено важна е навременната диагностика на проблема и откритието на кладенецът за този тип проблематика във фините мускулни контракции.

 

Първичното огнище трябва да бъде излекувано задължително, за да започне навременно възстановяване на пациентите. В тези условия се започва с много щателна анамнеза за развитието на проблема, снемане на задълбочен общ и локален статус в засегнатите зони, както и да се приложат някои общи образни изследвания.

 

Тогава задължително се прилага ядрено-магнитен резонанс - ЯМР, компютърна томография - скенер, електроенцефалография - ЕЕГ, електромиография, лумбална пункция, мускулна биопсия и генетично кариотипизиране, докато не се установи точната причина за развитие на синдрома на мускулна хипотония.

 

Лечението, което се прилага при това състояние, е основно физикално, с което се цели възстановяване на мускулната контракция и намаляване на локалния спастицитет в засегнатите зони.

 

Също така водещо е възстановяването на нормалната анатомофизиологична функционалност, когато се открие някаква органична уврежда в главния или гръбначен мозък, както и лекуването на всеки друг наличен нефизиологичен проблем, предизвикващ състоянието мускулна хипотония.