Какво представлява менингитът, причинен от микоза?

Менингит е възпаление и инфекция на менингите (обвивките, които обграждат главния и гръбначния мозък). Съществуват различни видове менингит, като вирусен, бактериален и микотичен (причинен от гъбички).

 


От всички менингити, тези причинени от микози са най-рядко срещани. Микотичен менингит възниква, когато гъбички, които са колонизирали друга област на тялото, се придвижат към главния или гръбначния мозък.


Различни видове гъбички могат да предизвикат гъбичен менингит. Необходимо е пациентът да потърси лекарска помощ, без значение коя гъбичка е причинила менингита. Лечението обикновено включва дълъг курс на антимикотици (противогъбични лекарства). Както при всички менингити, гъбичният менингит е сериозно състояние и лечението не трябва да бъде отлагано.


Какви видове менингити, причинени от гъбички, съществуват?

Микотичният менингит е разделен на различни видове въз основа на вида гъбички, които причиняват инфекцията. Съществуват пет вида гъбичен менингит.


Криптококов менингит (церебрална криптококоза)


Криптококов менингит се причинява най-често от Cryptococcus neoformans и Cryptococcus gattii и се среща много рядко при хора, които не са имунокомпрометирани. Cryptococcus neoformans е вид гъбичка, която се срещат по целия свят и може да бъде открита в:

  • Почвата;
  • Птичи изпражнения;
  • Гнили дървета

Хората могат да вдишат гъбичките, след като са били в близък контакт с почва или други материали, които съдържат гъбичката, но повечето лица, които са изложени на Cryptococcus neoformans, никога не се разболяват.


Въпреки това, криптококовият менингит е най-честата форма на микотичен менингит, представляваща повече от 70% от случаите на инфекцията.


Хората с отслабена имунна система е най-вероятно да развият инфекция с Cryptococcus neoformans, която може да се прояви като белодробна инфекция или менингит, в зависимост от това къде в тялото инфекцията се задържа. Инфекциите с Cryptococcus neoformans са особено чести при хора с напреднал ХИВ/СПИН.


Кокцидиоидомикозен менингит


Кокцидиоиди имитис (Coccidioides immitis) е гъбичка, която се открива в почвата на югозападните Съединени щати, щата Вашингтон, Мексико, Южна Америка и Централна Америка. Кокцидиоиди имитис причинява състояние, наречено долинна треска, Калифорнийска треска или кокцидиоидомикоза.


Долинната треска може да засегне всеки човек и може да отнеме месеци, за да бъде излекувана. Хората с отслабена имунна система са по-застрашени от тежки случаи, които могат да включват менингит. Coccidioides immitis е отговорен за около 16% от случаите на гъбични менингити.


Кандидозен менингит


Кандида албиканс (Candida albicans), по-известна като дрожди, е гъбичка, която се среща естествено в тялото, но може да причини инфекция, ако гъбичките растат твърде бързо или навлязат в област от тялото, където представляват опасност, като менингите.


Някои инфекции с дрожди, като вагинална инфекция с кандида или млечница, засягат само една област на тялото, но формите на гъбични инфекции или кандидоза могат да бъдат и инвазивни. Инвазивната кандидоза е възможно да проникне в кръвоносната система и да причини симптоми в цялото тяло. Около 8% от случаите на микотичен менингит са свързани с кандида.


Дисеминирана хистоплазмоза


Хистоплазмата (Histoplasma capsulatum) е гъбичка, която се среща в изпражненията на птици и прилепи, особено в долините на реките Охайо и Мисисипи, въпреки че гъбичките могат да бъдат открити и извън тази област. Хистоплазмата причинява инфекция, наречена десеминирана хистоплазмоза, която може да включва менингит.


Всеки човек може да развие хистоплазмоза и в повечето случаи състоянието отминава от само себе си. Въпреки това, хората с потисната имунна система са с повишен риск от тежко протичане на заболяването, включително менингит. Около 6% от случаите на гъбични менингити са причинени от Histoplasma.


Бластомикоза


Blastomyces dermatitidis е гъбичка, която се открива в разлагащите се листа и дървесина и във влажна почва, особено в долината на река Мисисипи, долината на река Охайо и районите на Големите езера в Съединените щати.


Бластомицес може да причини инфекция, наречена бластомикоза (Болест на Гилкрист), която в повечето случаи не предизвиква симптоми. Този вид микотичен менингит обаче е рядък.


Библиография:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). C. neoformans Infection
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Valley fever (coccidioidomycosis)
3. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Invasive candidiasis
4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Histoplasmosis
5. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Blastomycosis
6. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Fungal meningitis
7. MedlinePlus. Meningitis – cryptococcal
8. Verywell Health. What Is Fungal Meningitis?