Какво е компютърната томография на сърцето и кога се използва?

При компютърната томография (КТ) на сърцето се използват рентгенови лъчи, чрез които се създава изображение на сърцето и кръвоносните съдове. Този образен тест може също да бъде наречен сърдечна КТ ангиография.

 


Сканирането на сърцето предоставя подробни изображения (томограми) на органа с помощта на рентгенови лъчи. След това компютър комбинира тези изображения, за да създаде 3D изображения на сърцето. Това може да помогне на лекаря да идентифицира всички здравословни проблеми, засягащи органа и околните кръвоносни съдове. Възможните употреби на изследването включват:

 • Проверяване за наличие на вродени сърдечни аномалии;
 • Оценка на риска от инфаркт;
 • Проверка на течността в перикардната торбичка, която покрива сърцето;
 • Оценяване на това колко добре сърцето изпомпва кръвта;
 • Проверяване за натрупване на плака и стесняване на коронарните артерии (коронарна артериална болест);
 • Оглед на структурите на сърцето;
 • Търсене за признаци на инфаркт, като белези (фиброза) по сърдечния мускул;
 • Проверяване за аномалии в големите съдове;
 • Проверка за това дали аорто-коронарен байпас е все още отворен след операция.

Компютърна томография (КТ) на сърцето може също да бъде назначена при наличие на един или повече рискови фактори за коронарна болест на сърцето, като:

 • Пушене;
 • Фамилна анамнеза (случай в семейството) за инфаркт;
 • Високи нива на холестерол;
 • Затлъстяване;
 • Диабет;
 • Липса на физическа активност;
 • Високо кръвно налягане.

Какво може да покаже компютърната томография на сърцето?

КТ на сърцето може да изобрази цялото сърце и околните кръвоносни съдове. Изследването може също да покаже натрупване на калций в артериите, което е възможно да блокира притока на кръв. Това изследване се нарича още компютър-томографско изследване на сърце за оценка на калциеви плаки (калциев скор). Калциевият скор на всички лезии на една коронарна артерия определя нейният общ калциев скор. Наличието на калциеви отлагания в коронарните артерии може да покаже, че е възможно пациентът да има коронарна болест на сърцето или атеросклероза.

Какво може да бъде очаквано по време на процедурата за компютърна томография на сърцето?

Подготовка
В повечето случаи пациентът не трябва да прави нищо специално, за да се подготви за компютърна томография на сърцето. Препоръчително е пациентът да обсъди с лекаря своята подготовка преди процедурата, особено когато трябва да спрат консумацията на храни и напитки преди изследването. Някои специалисти препоръчват на пациентите да избягват да консумират храни и напитки, да пушат и да приемат кофеин 4 часа преди сканирането. Въпреки това, пациентът трябва да се консултира с лекар за своята подготовка, тъй като тези инструкции може да варират в различните случаи. Подготовката за изследването включва:

 • Носене на широки, удобни дрехи;
 • Премахване на бижута, очила и други метални предмети или аксесоари;
 • Премахване на пиърсинг, в някои случаи;

По време на процедурата

Налага се пациентът да посети болница, за да му бъде извършена компютърна томография. По време на процедурата за изследването:

 • Пациентът трябва да легне на подвижна маса пред голяма машина с малък тунел в центъра;
 • Медицински специалист прикрепя електроди към гърдите на пациента, за да му направи електрокардиография, която следи електрическата активност на сърцето.
 • Ако при изследването е необходимо използването на контрастно вещество (багрило), специалистът ще го приложи интравенозно във вена на ръката на пациента;
 • Възможно е да се наложи пациентът да трябва да приема други лекарства, които помагат за по-добрата видимост на запушванията в сърдечните артерии на снимките;
 • След като пациентът е подготвен, подвижната маса бавно въвежда пациента в тунела;
 • Периодично специалистът може да инструктира пациента да задържи дъха си за около 10–20 секунди или масата може да се движи напред-назад през машината;

Процесът на КТ сканиране обикновено отнема около 5–10 минути.

 

След процедурата
Пациентът може да се върне към обичайните си ежедневни дейности след компютърна томография. Компютърът компилира сканиранията, за да създаде изображения, които рентгенолог да разгледа и да изпрати доклад до лекаря, назначил изследването.

Какви потенциални рискове крие компютърната томография на сърцето?

КТ сканирането се извършва чрез рентгенови лъчи, вид радиация, която се използва за създаване на изображения на тялото. Пациентът трябва да обсъди потенциалните рискове от рентгенографията със своя лекар преди процедурата за изследването.

 

Излагането на рентгенови лъчи може леко да увеличи риска от развитие на рак. Въпреки това, количеството радиация при едно сканиране е приблизително равно на количеството естествено излагане на радиация, което човек изпитва в продължение на 1 година. Следователно пациентите, които се нуждаят от многократни сканирания, може да имат малко по-висок риск от развитие на онкологично заболяване.

 

При бременност или подозрения за бременност специалистът трябва да бъде уведомен, тъй като изследването не е безопасно за плода. Контрастното багрило може също да причини увреждане на бъбреците в някои случаи. Лекарят може да оцени бъбречната функция на пациента, преди да назначи компютърна томография, при която се използва контраст. В редки случаи пациентът може да изпита алергична реакция към багрилото.

Какво може да показват резултатите от компютърната томография на сърцето?

След като рентгенологът е прегледал изображенията от сърдечната компютърна томография за оценка на калций, той ще даде оценка според количеството натрупване на калций в коронарните артерии на пациента.

Резултат 0 показва резултат без натрупване на калций в артериите. Пациент с този резултат има малък риск от инфаркт през следващите 2-5 години. По-високите резултати обаче показват повишен риск от инфаркт и по-достоверни доказателства за наличието на коронарна артериална болест.

 

След като лекарят получи резултатите, той ще обсъди следващите стъпки с пациента. Това може да включва промени в начина на живот, започване на лечение или допълнителни изследвания.

 

Референции:
1. American Heart Association. Cardiac computed tomography angiography (CCTA)
2. Radiological Society of North America (RSNA). Cardiac CT for calcium scoring
3. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Heart tests
4. Medical News Today. What to know about heart CT scans