Какво е хиперкератоза?

Хиперкератозата се отнася до прекомерно вроговяване и удебеляване на външния слой на кожата (епидермис). Този слой съдържа протеин, наречен кератин, който може да започне да се разраства при различни условия.


Някои видове хиперкератоза са наследствени състояния. Те могат да присъстват още при раждането. Други видове хиперкератоза могат да бъдат ранни признаци на рак на кожата. Те са склонни да се развиват по-късно в живота.Какви видове хиперкератоза съществуват?

В някои случаи хиперкератозата е реакцията на кожата към триене или дразнене. Мазолът на ръцете или краката е форма на хиперкератоза. Кератинът е вид протеин, който има защитна функция за кожата, но анормалното му отлагане в кожата води до образуването на участъци с удебелен рогов слой. Други видове хиперкератоза включват:


Хронична екзема - състояние, при което се развиват области от суха, люспеста кожа. Често причината е неизвестна. Смята се, че екземата е резултат от генетични причини или или фактори на околната среда.


Актинична кератоза или слънчева кератоза – образуване на малки, червеникави, люспести подутини, които се появяват след излагане на твърде много ултравиолетова светлина. Излагането на слънце е най-честата причина за образуването на актинична кератоза, която е приета за най-честата преканцероза (предраково състояние) на кожата, за което е необходим преглед при дерматолог.


Себорейна кератоза - малки кафяви или черни петна, които обикновено се появяват по лицето, шията, раменете и гърба. Те са доброкачествени, но трябва да бъдат видяни от дерматолог, за да се изключат други състояния. Себорейната кератоза е един от най-често срещаните доброкачествени образувания на кожата, които се развиват при възрастните.


Епидермолитична хиперкератоза е състояние, което може да се открие още при раждането. Новородените имат червеникава кожа, а понякога и мехури. Има два основни типа на тази форма на хиперкератоза: PS-тип епидермолитична хиперкератоза, при която има удебелени участъци от кожата по ръцете и краката. При наличие на епидермолитична хиперкератоза тип NPS, ръцете и краката може да не бъдат засегнати, но на други места по тялото може да се развият вроговени участъци от кожата.


Кератозис пиларис (Keratosis pilaris) - известно още като „гъша кожа“ е често срещано състояние, при което по кожата се появяват малки груби, червени пъпчици. Кератозис пиларис има тенденция да се развива на горната част на ръцете, но може да се появи и на краката и задните части.


Фоликуларна хиперкератоза (инвертирана фоликуларна хиперкератоза) се проявява с неравна кожа по външната част на бедрата и мишниците, седалището и бузите.


Псориазис - възпалително заболяване, което обикновено причинява характерни хиперкератотични кожни подутини и люспести петна по кожата.


Кога хиперкератозата трябва да бъде видяна от дерматолог?

Някои видове хиперкератоза приличат на злокачествени образувания, докато други всъщност могат да бъдат преканцерози. За по-голяма сигурност хиперкератозата е добре да бъде прегледана от лекар.


За поставяне на правилната диагноза пациентът трябва да информира лекаря за медицинската история на кожните проблеми, които има, за алергии и автоимунни заболявания, ако има такива. Пациентът трябва още да информира за фамилна анамнеза за кожни състояния (за кожни заболявания, които се наблюдават в семейството), дали се е излагал на слънце и дали е използвал на слънцезащитен крем.


Образуванията по кожата, за които се подозира, че са злокачествени или предракови, като актинична кератоза може да бъдат изследвани чрез биопсия. Кожната биопсия представлява манипулация, с помощта на която се взема проба от кожа, след което тя се изследва под микроскоп.


Какво е лечението при хиперкератозата?

Лечението на хиперкератоза зависи от вида ѝ. Мазолите обикновено изчезват с течение на времето, след като се отстрани източникът на дразнене на кожата. Подплата за защита на засегнатите области е полезна. Хидратирането на зоните също може да помагне за състоянието.


Процедурите за лечение на предракови заболявания като актинова кератоза включват замразяване на лезията (криохирургия), използване на специални кремове или дори химически пилинг.


Лечението с течен азот е ефективно при себорейна кератоза.


Фоликуларната кератоза може да се отстрани с лазер, въпреки че лечение не е необходимо.


Епидермолитична кератоза и други наследствени форми на хиперкератоза не могат да бъдат излекувани. Медикаментите, които се използват, понякога могат само да подобрят симптомите.


Библиография:
Ross R, DiGiovanna JJ, Capaldi L, Argenyi Z, Fleckman P, Robinson-Bostom L. Histopathologic characterization of epidermolytic hyperkeratosis: A systematic review of histology from the National Registry for Ichthyosis and Related Skin Disorders.