Източният конски енцефалит е рядко, но потенциално животозастрашаващо заболяване, което се причинява от вируса на източния конски енцефалит (Eastern Equine Encephalitis Virus, EEEV). Както подсказва неговото име, вирусът е известен с това, че заразява конете. Въпреки това, той може да се предава и на други бозайници, включително хора.

 

EEEV е арбовирус (както и вирусът "Западен Нил") и се разпространява чрез комари. Първите случаи на EEEV в Съединените щати са идентифицирани при коне през 1831 г. Първите случаи при хора не са диагностицирани до 1938 г.


 

Източният конски енцефалит е необичайно заболяване и фаталните случаи са редки, но ако даден човек е пребивавал в район, където е по-вероятно вирусът да бъде открит, е важно да бъде разбрано как се разпространява и как се причинява инфекцията с вируса. Има стъпки, които може да бъдат предприети, за да бъде намален рискът от излагане на EEEV.

 

Инкубационният период за EEEV обикновено е от 4 до 10 дни. Много хора, които се заразяват с EEEV, нямат симптоми (асимптотични са). Ако започнат да се чувстват болни, тежестта на заболяването ще зависи от индивидуални фактори, като възрастта и общо здравословно състояние.

 

EEEV може да причини две различни форми на заболяване – системна и енцефалитна. Системната форма на заболяването обикновено е по-лека. Когато вирусът достигне мозъка (енцефалитната форма), заболяването може да бъде фатално.

 

Системната форма на източния конски енцефалит наподобява на лек случай на грип. Повишена температура, втрисане и болки в тялото могат да се появят 4 дни след ухапване от комар, заразен с вируса, въпреки че може да минат до 10 дни, преди човек да се почувства болен. Симптомите обикновено не продължават повече от седмица или две. Симптомите на системната форма на източния конски енцефалит включват:

 • Висока температура;
 • Втрисане;
 • Умора;
 • Болки в мускулите и ставите;
 • Главоболие;
 • Гадене

По-тежката (енцефалитна) форма на източния конски енцефалит също започва с грипоподобни симптоми. Въпреки това, в тези редки случаи вирусът мигрира към мозъка. Когато мозъчната тъкан се възпали и набъбне, потърпевшият развива висока температура, главоболие и повръщане. Тези симптоми често се появят внезапно и прогресират бързо.

 

След като мозъкът е засегнат от източния конски енцефалит, обикновено в рамките на 4 дни от момента, в който човек за първи път е започнал да се чувства болен, пациентът може да стане объркан и дезориентиран, да получи гърчове или да изпадне в кома. Симптоми на енцефалитната форма на източен конски енцефалит включват:

 • Грипоподобни симптоми (обикновено предшестващи неврологичните симптоми);
 • Внезапна висока температура;
 • Главоболие;
 • Схванат врат (вратна ригидност);
 • Повръщане;
 • Объркване;
 • Чувствителност към светлина (фотофобия);
 • Дезориентация;
 • Припадъци

Около 20% от хората, ухапани от заразен комар, развиват системна инфекция. Приблизително 2% до 5% от заразените възрастни и малко по-висок процент от заразените деца развиват енцефалит.

 

Както при повечето инфекциозни заболявания, бебета, възрастни хора и лица с компрометирана имунна система са изложени на повишен риск от тежко заболяване. Хората в тези групи също са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения от източен конски енцефалит, включително фатален край. Тъй като вирусът инфилтрира мозъка, заболяването се влошава бързо и прогресивно. След като се развият симптомите, заболяването може да доведе до фатален изход в рамките на 10 дни.

 

След тежко прекарване на инфекцията с EEEV при пациентите често са наблюдавани хронични симптоми, като може да се стигне и до инвалидизиране. Доказано е, че неврологичните увреждания от вируса причиняват физическо и психическо заболяване при пациентите, които преживеят инфекцията. Здравословно състояние в дългосрочен план на тези хора често е компрометирано, като при много от тях може да се стигне до фатален край в рамките на няколко години след като се разболеят от източния конски енцефалит.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Symptoms & Treatment | Eastern Equine Encephalitis
2. Vector Disease Control International. Eastern Equine Encephalitis Virus: Public Health, Mosquito Management
3. Barba M, Fairbanks EL, Daly J. Equine viral encephalitis: prevalence, impact, and management strategies
4. Verywell Health. An Overview of Eastern Equine Encephalitis