Какво е С-реактивен протеин?

С-реактивният протеин (CRP) представлява белтък, който се произвежда в увеличени количества от черния дроб в отговор на възпаление. Високото ниво на CRP в кръвта е маркер на възпалението, което може да бъде причинено от голямо разнообразие от състояния - от инфекции до рак.


Високите нива на С-реактивен протеин също могат да показват, че има възпаление в артериите на сърцето, което може да означава по-висок риск от инфаркт. Въпреки това, изследването на С-реактивен протеин е изключително неспецифичен тест и нивата на CRP могат да бъдат повишени при всяко възпалително състояние.Какво може да показват високите нива на С-реактивен протеин?

Сред специалистите няма пълен консенсус за това какво точно може да показват високите нива на С-реактивен протеин. Някои лекари споделят мнението, че има връзка между високите нива на CRP и повишена вероятност за инфаркт или инсулт.


Според изследване, направено сред здрави възрастни мъже без минали сърдечни заболявания, се установява, че тези, които са имали високи нива на CRP, са имали три пъти по-голяма вероятност да получат инфаркт, в сравнение с тези, които се имали ниски нива на CRP.


Според друго проучването високите нива на CRP са по-показателни за бъдещи коронарни заболявания и инсулт при жените, отколкото високите нива на холестерола.


Това изследване може да бъде назначено заедно с други изследвания за оценка на риска от сърдечни заболявания или инсулт. Съществуват и нови изследвания, които показват, че CRP може да се използва и като прогностичен признак при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

Изследването на С-реактивен протеин също може да бъде назначено и за диагностика на възпалителни автоимунни заболявания, които включват:

Повишените нива на CRP могат да имат важна роля при идентифицирането на тези случаи, които може да се нуждаят от по-внимателно проследяване или по-интензивно лечение след прекаран инфаркт или сърдечни операции.

 

Как се извършва изследването на С-реактивен протеин?

Не е необходима специална подготовка преди изследването на С-реактивен протеин. Пациентът може да бъде помолен да не консумира храни и напитки няколко часа преди изследването.


При изследването на С-реактивен протеин се взима кръв от вената, обикновено от вътрешната страна на лакътя на ръката. Първо, кожата над вената се почиства с антисептик. След това се поставя еластична лента около ръката на пациента, което кара вените му леко да изпъкнат. След това се вкарва малка игла във вената и се взима кръв, която после се събира в стерилен флакон.


След като медицинската сестра или лекарят вземат кръвната проба, еластичната лента около ръката се премахва, след което пациентът бива помолен да приложи натиск с марля върху мястото, където е била поставена иглата. Може също да се използва и превръзка, която да задържи марлята на това място.


Има ли рискове от изследването на С-реактивен протеин?

Изследването на С-реактивен протеин е рутинен тест с нисък риск, но има малък шанс за следните усложнения от вземането на кръв:

 • Прекомерно кървене;
 • Виене на свят или замаяност;
 • Инфекция на мястото на влизането на иглата

Изследването на С-реактивен протеин може да бъде полезно при оценката на риска от сърдечносъдови заболявания, особено в комбинация с високи нива на холестерол. Ползите от това изследване надвишават потенциалните усложнения, особено за тези пациенти, които са изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и тези пациенти, които се възстановяват от скорошни сърдечни операции.


Какво показват резултатите от изследването на С-реактивен протеин?

С-реактивният протеин се измерва в милиграми CRP на литър кръв (mg / L). Като цяло ниското ниво на С-реактивен протеин е по-добър показател от високото, защото означава по-малко възпаление в организма. Според някои данни, отчитането на по-малко от 1 mg / L показва, че човек е изложен на нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.


Отчитането между 1 и 2,9 mg / L при високочувствителният CRP тест (hs-CRP) може да означава, че пациентът е изложен на междинен рискот сърдечно-съдови заболявания. Отчитането над 3 mg / L означава, че пациентът може да е изложен на висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Отчитането на резултати над 10 mg / L при стандартен тест за С-реактивен протеин може да сигнализира за необходимост от допълнителни изследвания, за да се определи причината за такова значително възпаление в тялото, което може да се дължи на:

 • Костна инфекция - възпаление на костите известно също като остеомиелит
 • Автоимунен артрит;
 • Възпалителни болести на червата;
 • Туберкулоза;
 • Лупус, заболяване на съединителната тъкан или други автоимунни заболявания;
 • Рак, особено лимфом;
 • Пневмония или друга значителна инфекция

В сравнение със СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), изследването на CRP е по-прецизен и по-чувствителен метод за проследяване на острата фаза на възпаление. Понякога СУЕ може да показва нормални стойности, докато нивата на CRP да са повишени. Също така, стойностите на С-реактивния протеин влизат в норма по-бързо, след започване на терапия, в сравнение с тези на СУЕ.


Трябва да се има предвид, че нивата на CRP също могат да бъдат повишени, когато се приемат противозачатъчни таблетки, когато други маркери на възпалението обаче не са непременно анормални при тези лица.


Повишените стойности на CRP по време на бременност може да са маркер за усложнения, но са необходими повече проучвания, за да се установи напълно ролята на CRP при бременността.


При бременност, наличие на хронична инфекция или възпалително заболяване, е малко вероятно изследването на С-реактивен протеин да оцени точно риска от сърдечно-съдови заболявания.


Преди извършването на CRP тест, е важно да се обсъдят с лекар всички медицински състояния и лекарства на пациента, които могат да дадат неточен резултат от изследването. Тъй като съществуват и други подходящи кръвни изследвания, може въобще да не се наложи да се извърши изследване на С-реактивен протеин.


Не бива да се забравя, че това изследване не дава пълна картина на риска от сърдечносъдови заболявания. Лекарят трябва да вземе предвид рисковите фактори при начина на живот на пациента, други медицински състояния и фамилна анамнеза, когато определя кои последващи тестове са най-подходящи за него. Може също така да бъдат назначени и други изследвания:

 • Електрокардиография (EKG)
 • Ехокардиография;
 • Стрес тест;
 • Компютърна томография на коронарните артерии (КТ коронарография);
 • Сърдечна катетеризация

Какво може да се направи при високи нива на С-реактивен протеин?

Намаляването на нивата на С-реактивен протеин не гарантира намаляване на риска от сърдечно-съдови или автоимунни заболявания.


Високите нива на CRP са маркер, който трябва да бъде взет под внимание при изследването на здравето на човек, но не представлява самостоятелен индикатор за конкретна диагноза.


Проучванията показват, че здравословният хранителен режим може да понижи нивата на CRP. Според тях, спазването на средиземноморска диета намалява нивата на CRP. Независимо от това, ако човек е изложен на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, спазването на здравословна диета трябва да бъде част от начина му на живот.


Ако пациентът е изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания и резултатите от изследванията показват високи нива на CRP, лекарят може да предложи статини или други лекарства за понижаване на холестерола.


Приемът на витамин С също може да помогне за понижаване на нивата на CRP при хора, които са имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Последни проучвания показват, че пробиотиците също могат да имат положителен ефект за понижаване на нивата на CRP.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention. Heart disease risk factors
Centers for Disease Control and Prevention. Heart disease facts
Ridker PM, et al. (2018). C-reactive protein adds to the predictive value of total and HDL cholesterol in determining risk of first myocardial infarction
Healthline. C-Reactive Protein Test