Състоянието, при което човек не е наясно със заобикалящата го среда и не може да реагира, се описва като безсъзнание. Изпадането в безсъзнание представлява спешно състояние и често е признак на сериозен здравословен проблем, който може да доведе до фатален изход или трайно увреждане.

 

Когато човек изпадне в безсъзнание, е необходимо търсенето на спешна медицинска помощ, както и предоставянето на възможно най-подробна и точна информация на екипите на спешна помощ. Съществуват множество причини за безсъзнание и медицинският екип ще работи по идентифицирането на причината, преди започването на лечение.


 

Когато човек е напълно буден, бдителен и ориентиран към заобикалящата го среда, това е най-често срещаното и нормално състояние на неговото съзнание. Нивата на съзнателност се променят при нормалните стадии на сън, както и при състояния на замъглено съзнание поради заболяване или лекарства. Безсъзнание може да включва:

  • Обща анестезия, медикаментозно предизвикано състояние на безсъзнание, което може да бъде обърнато, когато е време пациентът да се събуди след операция;
  • Неотзивчивост и липса на реакция към миризми, докосване, шумове или болка поради заболяване;
  • Кома, загуба на съзнание, която продължава дълъг период от време

По време на период на безсъзнание човек не е възбудим и няма да реагира или да има контрол върху себе си.

Изпадането в безсъзнание може да настъпи внезапно или може да се развие постепенно, в зависимост от причината за него. Човек може да се почувства зле, замаян, да изпита задух, болка в гърдите или може да се почувства летаргичен или да изпита припадък. Летаргията е състояние на будност, но с намалена бдителност и намалена способност за реагиране.

 

След възстановяване от безсъзнание обикновено са необходими часове, дни или повече, за да се възстанови пълното осъзнаване и способността за реагиране на човек. Симптомите на безсъзнание включват:

  • Потърпевшият изглежда като заспал;
  • Невъзбудимост, неотзивчивост, липса на реакция;
  • Неволни движение на тялото, като потрепвания, спазми или гърчове;
  • Повръщане;
  • Инконтиненция на урина и изпражнения;
  • Понякога засегнатият човек не може да уринира или изпитва липса на перисталтика (движение на червата), което може да бъде опасно;
  • Възможно е нарушено дишане

Симптомите на безсъзнание обикновено са свързани с причината за липсата на съзнание. Например човек може да бъде в безсъзнание поради сепсис или септицемия (тежка инфекция и последствия от инфекция), като също може да бъдат наблюдавани треска, кожни промени и органна недостатъчност.

 

Референции:
1. Maiese K. Overview of coma and impaired consciousness. Merck Manual Professional Version
2. MedlinePlus. Unconsciousness—first aid
3. Sattin D, Magnani FG, Bartesaghi L, et al. Theoretical models of consciousness: A scoping review
4. Verywell Health. Unconsciousness First Aid and Treatment