Какво представлява уреаплазмата?

Уреаплазмите са малки бактерии, които обитават респираторния и урогениталния тракт. Те са едни от най-малките микроорганизми в света и са толкова малки, че не могат да се видят през микроскоп. Уреаплазмата често е част от човешкия микробиом, който се състои от трилиони малки микроорганизми, които живеят в и върху човешкото тяло.

 


Тези малки бактерии помагат на тялото в храносмилането, в борбата с инфекциите и поддържането на репродуктивното здраве. Понякога обаче обичайно безвредните бактерии се разрастват и възпаляват здравите тъкани. Това създава колония от бактерии, която може да доведе до инфекция.

 

Видовете Ureaplasma са свързани с различни здравословни проблеми, включително бактериална вагиноза и усложнения при бременност. Уреаплазмените инфекции изглежда са свързани с повишен риск от развитието на някои заболявания, но не са тяхната пряка причина. Изследванията обаче са неубедителни.

 

Как се предава уреаплазмата?

Уреаплазмата обикновено се предава чрез сексуален контакт и може да проникне в тялото през вагината или уретрата. Уреаплазмата също може да се предава от майка на плода по време на бременност. Инфекцията обикновено отминава в рамките на няколко месеца. Рядко уреаплазмата се среща сред деца и сексуално неактивни възрастни.

 

Хората с отслабена имунна система са изложени на най-висок риск от инфекция с уреаплазма. Това включва хора, които са ХИВ-позитивни и хора, които са претърпели трансплантация на органи.

 

Какви са симптомите на инфекция с уреаплазма?

Повечето хора с уреаплазмена инфекция (уреаплазмоза) не изпитват никакви симптоми. Уреаплазмената инфекция е възможна причина за възпаление на уретрата (уретрит). И мъжете, и жените могат да развият следните симптоми на уретрит:

 • Болка по време на уриниране;
 • Парене;
 • Изтичане на секрет.

Уреаплазмата също е възможна причина за бактериална вагиноза. Симптомите могат да включват:

 • Воднисто вагинално течение;
 • Неприятна миризма.

Уреаплазмата може също да увеличи риска от други състояния, като:

 • Камъни в бъбреците;
 • Преждевременно раждане;
 • Респираторни заболявания при новородени

Лекарите са изследвали наличието на уреаплазма при безплодни двойки през 70-те и 80-те години на миналия век, но резултатите са предимно неубедителни. Оттогава са направени малко изследвания. Изглежда, че уреаплазмата играе роля в риска от преждевременно раждане. Въпреки това уреаплазмата не причинява преждевременно раждане, а е само една част от сложна поредица от събития, които го предизвикват.

 

Възпалението на репродуктивните органи е честа причина за преждевременно раждане. Много причини могат да доведат до възпаление, включително бактериални инфекции в амниотичната торбичка, шийката на матката и вагината. Лекарите изследват уреаплазмата като възможен фактор, допринасящ за възпалението. Видове Ureaplasma могат да играят роля в следните усложнения на бременността:

 • Преждевременно разкъсване на околоплодния сак;
 • Преждевременно раждане;
 • Интраамниотична инфекция;
 • Хориоамнионит;
 • Ниско тегло на плода при раждане

Наличието на Ureaplasma също е свързано с повишен риск от следродилен ендометрит, който представлява възпаление на матката.

 

Как се диагностицира инфекция с уреаплазма?

В повечето случаи не се провеждат изследвания за уреаплазма. Ако пациентът изпитва оплаквания и всички други проблеми са изключени, може да бъде взета проба, която да бъде изпратена в лаборатория. Могат да бъдат използвани някои от следните методи на изследване, за да бъде подпомогнато диагностицирането на инфекция с уреаплазма:

 • Вземане на проба от шийката на матката с тампон;
 • Проба от урина;
 • Ендометриална биопсия.

Какви са възможностите за лечение?

Лечението обикновено включва курс на антибиотици. Предпочитаните антибиотици при инфекция с уреаплазма са азитромицин или доксициклин. Ако пациентът не реагира на лечението, може да бъде предписан друг вид антибиотик.

 

Референции:
1. Larsen B, et al. (2010). Mycoplasma, Ureaplasma, and adverse pregnancy outcomes
2. Kokkayil P, et al. (2015). Ureaplasma: Current perspectives
3. Mayo Clinic Staff. (2017). Urinary tract infection
4. Waites KB, et al. (2005). Mycoplasmas and ureaplasmas as neonatal pathogens