Екземата е хронично заболяване на кожата, водещо до дразнене, при което тя се напуква, изсушава, възпалява. Когато кожата е с екзема, има по-голям риск тя да бъде засегната от бактериална или вирусна инфекция.


Какви са признаците на инфектираната екзема?

Когато кожата при екзема стане напукана, възпалена и с нарушена цялост, това увеличава риска от навлизане на бактерии или вируси в нея. Обривът при екзема също обикновено е много сърбящ, което кара засегнатият човек да я чеше.Разчесването на кожата може да причини малки драскотини по нея, което увеличава риска от инфектиране, тъй като бактериите и вирусите могат по-лесно да навлязат в тялото. Най-честата форма на бактериална инфекция се причинява от бактерии – стафилококи (стафилококова инфекция). Признаците на бактериална инфекция включват:

  • Изтичане на гной от обривите;
  • Суха, жълта коричка по повърхността на кожата;
  • Мехури, пълни с течност;
  • Отворени рани;
  • Подуване на кожата;
  • Затоплена кожа на мястото на инфекцията;
  • Зачервяване

Екзема херпетикум е форма на инфектирана екзема, която възниква при заразяване с вируса на херпес симплекс (HSV) – вирусът, който причинява херпес. Екзема херпетикум причинява генерализиран (широко разпространен) червен обрив с пълни с течност мехури и се среща най-често при деца с атопичен дерматит. При атопичен дерматит най-външният слой на кожата става по-уязвим, което увеличава риска от инфекция от бактерии и вируси.


Колкото по-голяма е повърхността на кожата, засегната от атомен дерматит, толкова по-голям е рискът от развитие на екзема херпетикум. Червеният обрив с пълни с течност мехури най-често засяга лицето, шията и горната част на торса. Други признаци на вирусна инфекция включват:

  • Болезнени лезии от екзема, които се влошават с течение на времето;
  • Мехури, пълни с течност, които могат да се спукат и да се превърнат в рани

Екзема херпетикум представлява вирусна инфекция, която се среща заедно с други кожни заболявания и форми на екзема като атопичен дерматит, контактен дерматит и себореен дерматит.

 

Кожните промени на инфектираната екзема често са придружени от системни симптоми като треска, общо неразположение и подути лимфни възли. Симптомите на инфектираната екзема също могат да се влошат бързо и да не реагират на редовното лечение при екзема като стероидни лекарства.


Какви са диагностиката и лечението на инфектираната екзема?

Ефективното идентифициране и диагностициране на инфектирана екзема може да помогне за предотвратяване на усложнения и намаляване на тежестта на симптомите. Диагностицирането на стафилококова инфекция, друга бактериална инфекция или екзема херпетикум може да се направи чрез бактериална или вирусна култура. С помощта на памучен тампон се взема проба от свежа лезия от засегната област на кожата, след което материалът се поставя в специална хранителна и пробата се изпраща в лаборатория за изследване.


Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, които се прилагат върху кожата, или се приемат перорално под формата на хапче. При вирусни инфекции, като екзема херпетикум, основното лечение е ацикловир – перорално антивирусно лекарство, което забавя размножаването и разпространението на херпес вируса. Ако са налице тежки усложнения, може да се наложи хоспитализация и лечение чрез интравенозна инфузия.


Тъй като вторична бактериална стафилококова инфекция може да възникне след развитието на екзема херпетикум, превантивни антибиотици, като цефалексин, клиндамицин, доксициклин или триметоприм / сулфаметоксазол, често се предписват заедно с антивирусни лекарства за намаляване на усложненията.


Библиография:
1. American Academy of Dermatology Association. Is that eczema or an infection on my child’s skin?
2. Liaw FY, Huang CF, Hsueh JT, Chiang CP. Eczema herpeticum: a medical emergency
3. National Eczema Society. Skin infections and eczema
4. Verywell Health. An Overview of Infected Eczema