Как гъбичките предизвикват инфекции в синусите?

Гъбичният синузит или гъбичната инфекция на синусите се отнася до инфекция, която причинява възпаление на синусите (пространства в черепа, пълни с въздух, разположени около очите, носа, бузите и челото). Гъбичният синузит възниква при вдишването на гъбички, които се размножават в топла, влажна среда.

 


Гъбичките на открито се намират в почвата, на закрито по различни повърхности, а в човешкото тяло най-често върху кожата, но понякога предизвикват инфекции в тялото. Тъй като гъбичките не изискват светлина и могат да живеят в тъмна и влажна среда, синусите са много подходящи за тяхното развитие. От 1,5 милиона до 5 милиона вида гъбички, само няколкостотин причиняват инфекции при хора.

 

Докато само някои видове гъбички причиняват заболяване, като гъбичен синузит, при здрави възрастни, гъбичките може да предизвикат сериозни и потенциално фатални състояния при някои хора. Това важи най-вече за хора със съпътстващи заболявания, като диабет, левкемия, инфекция с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ) или СПИН, и/или са имунокомпрометирани (имат отслабена имунна система).

 

Какво представляват синусите?

Синусите представляват пространства в черепа, които са пълни с въздух и се намират в костите на лицето. Те са свързани с назалната кухина посредством назални канали. Синусите са покрити със същия вид лигавица, която се намира и в носа. В синусите се произвежда слуз, която поддържа носните проходи влажни и има функцията да улавя вредни частици. Съществуват четири „комплекта“ синуси.

 

Фронталните синуси се намират на челото – точно над очите. По-малките – етмоидалните синуси, са разположени между очите и носа. Сфеноидалните синуси са разположени по-дълбоко в черепа – зад носа и очите. Максиларните синуси се намират в черепа в областта на бузите.

 

Основната функция на синусите е да произвеждат секрет (слуз), който улавя частици (като прах) и патогени (причиняващи болести, като вируси и бактерии). Това предотвратява тяхното вдишване директно в белите дробове. Ако синусите са запушени, това може да се дължи на инфекция, което води до сгъстяване и промяна на цвета на секрета (от бистър до жълт или зелен), в зависимост от стадия на инфекцията.

 

Какво е гъбичен синузит?

Синузитът или инфекцията на синусите обикновено е вирусна инфекция по природа, въпреки че в някои случаи синузитът може да бъде причинен от бактерии. Гъбичният синузит е необичайна инфекция (микоза), която се причинява специално от гъбички.

 

Въпреки че имунната система може да се бори с гъбичните инфекции, някои видове гъбични синузити са животозастрашаващи, особено при хора с основни здравословни състояния и/или които са имунокомпрометирани.

 

Какво представляват гъбичките?

Гъбичките са микроскопични организми, които може да бъдат намерени в различни местообитания, включително почва, въздух, вода, върху кожата, както и в храните. Често срещаните гъбички включват дрожди, плесени и мухъл.

 

Гъбичките могат да се размножават в широк диапазон от температури, но те растат най-добре при условия, които са топли и влажни. Поради тези причини растежът на гъбичките преобладава през лятото и намалява през зимата.

 

Какви видове гъбичен синузит съществуват?

Има два вида гъбичен синузит – неинвазивен и инвазивен, всеки от които има различни подвидове. Всеки подвид се класифицира въз основа на нивото на гъбична инвазия в синусите.

 

Има три подвида неинвазивен гъбичен синузит, които включват:

  • Алергичен гъбичен риносинузит;
  • Гъбична инфекция на синусите (мицетом);
  • Сапрофитен гъбичен синузит.

Има също три подвида инвазивен гъбичен синузит, които включват:

  • Остър фулминантен инвазивен риносинуит;
  • Хроничен инвазивен риносинузит;
  • Грануломатозен инвазивен синузит.

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. About fungal diseases
2. Centers for Disease Control and Prevention. Sinus infection (sinusitis)
3. University of Michigan Health. Fungal sinusitis
4. Microbiology Society. Fungi