Сухата кашлица е защитна реакция на организма, благодарение на която от дихателните пътища се отделят неспецифични за тях вещества. Това може да бъде чуждо тяло, течност, включително и такава, която се отделя от самите дихателни пътища.

Сухата кашлица показва, че движенията при кашлянето не са продуктивни и не могат да изпълнят функцията си да отстранят попадналото чуждо тяло в дихателните пътища.

Обикновено всички частици, които попадат в дихателните пътища с въздуха (прах, микроорганизми и др.) се „вгнездяват“ на лигавицата, след което се извеждат от действието на ресничките на епитела (връхния слой на лигавицата) на бронхите и трахеята.

От голямо значение е секретът, който се образува в дихателните пътища, той  съдържа вещества, които имат бактерицидно свойство.


Обикновено кашлицата възниква при дразнене на нервните израстъци на гълтача, глътката, бронхите или плевралния мускул. Възбуждането се предава по нервите в съответния център на мозъка, който се контролира от мозъчната кора.

Пристъпът на кашлицата може да бъде еднократен, например при попадане в гърлото на дразнещо вещество.

Движението при кашлицата започва дълбоко в устната кухина, после се включват гласовите връзки, дихателните мускули се съкращават, повишава се налягането в гърдите, което способства стесняването на трахеята и бронхите.  След това гласовите връзки се отпускат. Рязкото подане на налягането създава бързо движение на въздуха в дихателните пътища, с което се отделят секрети и разнородни частици. Кашлицата може да бъде суха (непродуктивна) и влажна (със секрети, продуктивна).


Какво показва сухата непродуктивна кашлица
Сухата кашлица е непродуктивна затова, защото при нея не се отделят секрети. Това означава, че отчистването на дихателните пътища не е качествено. Такава кашлица по-често възниква когато в дихателните пътища попада чуждо тяло. Кашлицата наподобява пристъп. 


Почти всички инфекции на горните дихателни пътища започват със суха кашлица, която след няколко дни преминава във влажна. Кашлицата става суха отново при оздравяването.


Когато сухата кашлица продължава дълго и температурата на тялото е висока  може да се предположи възпаление на белите дробове. 


Сухата кашлица, съпроводена с рязка болка и драскане в гърлото, е характерна при фарингит (възпаление на гълтача).

При острите респираторни вирусни инфекции сухата кашлица често има звънък, лаещ характер, което насочва за възпаление на гълтача и гласните връзки.

Дори ако възпалителният процес в областта на гълтача е слабо изразен, състоянието е опасно, особено за малките деца. Възпалените и отекли гласови връзки свиват гласовата мембрана, а през нея навлиза въздух към белите дробове. Пълното затваряне на гласовите връзки се нарича лъжлив круп и води до задушаване.При първата проява на лаеща кашлица трябва да се направи консултация с лекар и да се назначат медикаменти, които да намалят отока.

Пристъпообразната суха кашлица, водеща до повръщане, е характерна за заболяването коклюш.

Често пристъпите на суха кашлица се появяват при бронхиална астма. Тогава се наблюдава затруднено издишване.

Глухата суха кашлица може и да е един от първите признаци за рак на белите дробове, когато бронхите се подтискат от туморното образувание. Това е рефлекторна кашлица. Подобна кашлица се наблюдава и при туберкулозата.

Сухата кашлица се появява и при лечение на хипертония с лекарства от групата на инхибиторите АПФ. Тази кашлица се дължи на въздействието на съответния център в мозъка и отминава от само себе си след преустановяване приема на  медикамента.


Лечение на сухата кашлица
Тъй като сухата кашлица може да е причинена по различни причини, то и лечението е различно. Сухата кашлица налага провеждането на изследвания.

Сухата кашлица, която се появява на фона на инфекция изисква превръщането й във влажна. Така заедно със секретите се отделят и причинителите на инфекцията и частици възпалена тъкан.
За тази цел отначало се назначават средства, които да спомогнат втечняването на секретите (муколитици, например бромхексин), а след това на лекарства, които да стимулират двигателната активност на дихателните пътища (отхрачващи) и разширяващи бронхите средства (бронхолитици).

Понякога сухата кашлица става пристъпообразна и още повече дразни дихателните пътища. В този случай се  назначават и лекарства, които подтискат кашлицата.

Кашлицата при бронхиалната астма, туберкулозата, рака на белите дробове преминава само след излекуване на основното заболяване.

Продължителната суха безпричинна кашлица налага консултация със специалист и сериозни изследвания.