По време на ларингоспазъм гласните връзки претърпяват внезапна и неконтролируема, принудителна мускулна контракция, която блокира трахеята. Потърпевшият може да изпита леко свиване на трахеята (незначителен ларингоспазъм) или изобщо да не може да диша.

 

Ларингоспазмът обикновено не продължава твърде дълго, ако потърпевшият може да диша по време на ларингоспазъм, може да се чуе дрезгав свистящ звук (стридор) докато въздухът се движи през стеснения отвор на трахеята.Как се лекува ларингоспазъм?

Ларингоспазмите са в състояние да изненадат човек и това чувство на изненада всъщност може да доведе до влошаване на симптомите.


Ако човек има повтарящи се ларингоспазми, причинени от астма, стрес или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), може да използва дихателни упражнения, за да запази спокойствие по време на тях. Запазването на спокойствие може да намали продължителността на ларингоспазмите в някои случаи.


При изпитване на напрегнато усещане във гласните връзки и усещане за запушени дихателни пътища, потърпевшият трябва да се опита да не изпадне в паника. Не бива да се правят насилствени опити за издишане и или поемане на глътка въздух.


Може да се поеме вода на малки глътки, за да се направи опит да се отмие това, което може да продължи да дразни гласните връзки. Ако ГЕРБ е това, което отключва ларингоспазмите, мерките за лечение, които намаляват киселинния рефлукс, могат да помогнат да не се случват ларингоспазми. Те могат да включват промени в начина на живот, лекарства като антиациди или операция.


Какво трябва да се предприеме, ако човек претърпява ларингоспазъм?

Когато човек  изглежда, че претърпява ларингоспазъм, е важно да се потвърди, че той не се задавя. Потърпевшият трябва да бъде успокоен и да запази спокойствие. Трябва да  се провери дали пострадалият може да кима с глава в отговор на въпроси.


Ако няма обект, блокиращ дихателните пътища и е потвърдено, че потърпевшият няма астматичен пристъп, трябва да се продължи да му се говори с успокояващ глас, докато ларингоспазмът отмине.


Ако в рамките на 60 секунди състоянието се влоши или ако лицето прояви други симптоми (кожата му пребледнява), не бива да се предполага, че има само ларингоспазъм, а се налага незабавното обаждане на бърза помощ.


Може ли да се предотврати ларингоспазъм?

Ларингоспазмите са трудни за предотвратяване или прогнозиране, освен ако не се знае точната причина за тях.


Ако ларингоспазмите са свързани с храносмилането или киселинния рефлукс, лечението на  проблема би помогнало за предотвратяването на бъдещи ларингоспазми. Перспективата за човек, който е имал един или няколко ларингоспазма е добра. Макар и неприятно и на моменти плашещо, това състояние обикновено не е фатално и не налага спешна медицинска помощ.


Библиография:
Dunn NM, et al. Vocal cord dysfunction
Gavel G, et al. Laryngospasm in anaesthesia
Lumb A, et al. Chronic obstructive pulmonary disease and anaesthesia
Rosenow EC. Laryngospasm: What causes it?