Диарията е състояние, характерно с изхвърляне на изпражнения с увеличено водно съдържание. Обикновено изхожданията са повече от три на ден, което води до загуба на течности и електролити с последващи нарушения в киселинно-алкалното състояние на организма.

 


Затова в повечето случаи лечението на диария трябва да бъде фокусирано върху замяна на изгубени течности и соли с консумацията на бульон, супа, плодови сокове, меки плодове и зеленчуци, например). Препоръчително е избягването на определени храни: богати на мазнини, фибри, съдържащи концентрирана захар, прясно мляко, яйчни продукти.


 


За облекчаване на диарията помагат някои естествени средства.


Антибиотиците унищожават и полезните бактерии, които допринасят за здрава храносмилателна система. В някои случаи това нарушаване на естествения баланс на „добрите“ и „лошите“ бактерии може да доведе до диария. Смята се, че пробиотиците помагат за облекчаване на състоянието. Най-известни са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които се използват при производството на кисело мляко.

 

 

Пробиотиците могат да бъдат приемани и във формата на добавки.

 


Благотворното действие на пробиотиците при диария е доказано с над 30 изследвания, които включват общо повече от 3000 души. Учените правят преглед на изследванията и стигат до заключението, че използването на 3 вида пробиотици - Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG и пробиотични смеси - значително намалява развитието на диария, предизвикана от употребата на антибиотични средства.

 


Проучване от 2009 г. установява, че лайката инхибира растежа на вид бактерии, наречени Campylobacter jejuni, които са един от най-честите причинители на чревни инфекции, в резултат на тежка диария.

 


Чаят от лайка помага и за облекчаване на възпалението и коремните спазми, свързани с диарията.

 

 

Обикновено диарията отшумява в рамките на няколко дни, но в някои случаи състоянието може да е сигнал за сериозен здравен проблем. Затова е важно да се консултирате с вашия лекар, ако диарията продължава по-дълго от 3 дни, или ако имате следните симптоми:

  • признаци на обезводняване като силна жажда, умора, виене на свят, и тъмен цвят на урината;
  • силна болка в корема или ректума;
  • висока температура;
  • кървави или черни изпражнения.