Какви са потенциалните причини за счупване в крака?

Въпреки че кракът обикновено може да издържи на значително количество приложена сила, счупените кости в краката са често срещано явление. Счупените крака също така са по-често срещани при деца, отколкото при възрастни поради разликите в костната структура.


Счупване на кости на стъпалото може да се получи от просто препъване или ритане на твърд и неподвижен предмет. Падане или удар от тежък предмет също може да счупи кост на крака.Рискът от фрактури е особено голям при спортисти или хора, които участват в контактни спортове, като - футбол, баскетбол или бойни спортове.


Малки, понякога микроскопични пукнатини, могат да се увеличат с течение на времето. Те обикновено могат да бъдат причинени от повтарящи се дейности или от внезапно увеличаване на интензивността на упражненията.


Какво може да бъде предприето при съмнение за счупен крак или пръст?

Поставянето на пакет с лед върху мястото, към което има съмнение за счупване, може да помогне за намаляване на подуването. Това може да стане като пакет с лед или торба със замразени плодове, зеленчуци или друг продукт от фризера бъде увит в кърпа, след което се поставя на крака на мястото на нараняването. Пакетът трябва да се държи за 20 минути по няколко пъти на ден през първите 48 часа. Пакетът с лед не бива да се прилага директно върху кожата, затова е необходимо да бъде увит в кърпа.


Пациентът трябва да си почива, да не натоварва крака си и да ограничи носенето на тежести.


Препоръчително е да бъде използвана превръзка, която не е прекалено стегната, тъй като това може да попречи на циркулацията на кръвта.


Препоръчително е повдигането на крака с възглавници, в идеалния случай над нивото на сърцето, това помага при болката и подуването.


Счупен пръст на крака може да бъде прикрепен към съседен пръст за опора. Това включва поставяне на парче памук или марля между двата пръста на крака, след което те се фиксират заедно с хирургическа лепяща лента. Отново, превръзката не трябва да е прекалено стегната.


Болкоуспокояващите без рецепта, като ацетаминофен (парацетамол) или ибупрофен, могат да облекчат болката.


Ако на пациентът със счупен пръст или кост на стъпало се наложи ходене, той трябва да носи широка, здрава обувка, която не оказва натиск върху нараненото място.


Как се поставя диагнозата за счупена кост в крака?

След физикалния преглед, назначаването на образно изследване като рентгенография може да потвърди диагнозата за счупена кост в крака. При съмнение за фрактура може да бъде използван и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или ултразвук, тъй като малките фрактури могат да бъдат трудни за откриване на рентгенова снимка.


Библиография:
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Stress fractures of the foot and ankle
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Toe and forefoot fractures
American Podiatric Medical Association (APMA). Stress fractures of the foot and ankle