Глиобластомът е раково заболяване на мозъка, което често се диагностицира, но за жалост оставя малко шансове за преживяване на пациентите. След диагностициране на глиобластома, продължителността на живота е между 12 и 15 месеца.

 

Това раково заболяване, за което все още причините са ни малко известни, произлиза от неконтролираното разрастване на специфични клетки от централната нервна система, наречени астроцити.


 

Астроцитите осигуряват връзките между невроните, те са част от глиалните клетки – тези, които подхранват мозъка и представляват 90% от състава му.

 

Ако туморът е достъпен, хирургичната интервенция остава основно средство на избор, комбинирано с други терапевтични подходи, като например химиотерапия.

 

Глиобластомът се развива главно при възрастни, най-вече мъже и средната възраст на поставяне на диагнозата е 58 години. 70% от диагностицираните случаи са в диапазона 45 – 70-годишна възраст.

 

Полинуклеарните неутрофили – имунните клетки в организма

Полинуклеарните неутрофили са вид бели кръвни клетки, те са част от клетките на имунната система и участват в защитата на организма срещу външни агенти, каквито са например бактериите и гъбите.

 

Тези защитни клетки се произвеждат от костния мозък, заедно с другите бели кръвни клетки.

 

След като се образуват, те мигрират в кръвта, където функционират свободно, докато някой чужд агент не навлезе в човешкото тяло при наранявания. Те се възползват от способността си да преминават през тъканите, за да локализират мястото на инфекцията, където елиминират външните агенти чрез фагоцитоза.

 

Количеството неутрофили се увеличава бързо по време на инфекции и това е един от параметрите, за които се следи при кръвните изследвания.

 

Тези клетки са важни, защото атакуват само чуждите агенти, които навлизат в организма, те се прицелват също към раковите клетки и действат срещу тях заедно с Т-лимфоцитите.

 

Глиобластом - двойното действие на полинуклеарните неутрофили

Учени от университета в Тел-Авив са установили, че в някои случаи на тумори, какъвто е глиобластомът, полинуклеарните неутрофили започват да действат в определен момент и не дават достъп на тумора до другите имунни клетки.

 

Туморът се разраства и се възползва от някои белтъци, синтезирани от полинуклеарните левкоцити, които допълнително стимулират растежа му. Тези клетки в началото действат срещу раковите клетки, а в последствие стават клетки, които подпомагат развитието на тумора и влошават раковите заболявания.

 

Нови открития за лечение на глиобластом

Това откритие е резултат от наблюденията при генно-модифицирани модели, засегнати от форма на рак, близка до глиобластома, който се развива при човека. Разкриват се нови възможности за лечение, чрез терапевтично повлияване на полинуклеарните неутрофили с цел да не подпомагат разрастването на туморите.

 

Това откритие увеличава възможностите на имунотерапията, без неутрофилите да ѝ противодействат.

 

Източници: 

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)00907-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124721009074%3Fshowall%3Dtrue

www.science-et-vie.com