Припадъкът, е внезапна, най-често временна загуба на съзнание. В повечето случаи той се дължи на понижение в количеството на кислород, което достига до мозъка.

 

Единияният припадък обикновено не е сериозен проблем, но може да бъде индикация за наличие на някакво медицинско състояние. До установяване на причината за неговото възникване, припадъкът се възприема като медицински проблем от голяма спешност.


 

Причините, заради които възниква, могат да бъдат различни.

 

Намаленият приток на кислород към мозъка често е резултат на проблеми с белите дробове, кръвообращението или се дължи на отравяне с въглероден оксид.

 

Ако нивата на кръвта и кислорода в мозъка паднат твърде ниско, организмът започва да пренасочва наличните си ресурси към жизненоважните органи, за сметка на други.

 

Наблюдава се учестено дишане и повишена сърдечна честота. Паралелно с това притокът на кръв към мозъка се увеличава.

 

Хипервентилацията в комбинация с хипотония би могла да доведе до краткотрайна загуба на съзнание, намалена сила в мускулите и припадък.

 

Съществува неврокардиогенен синкоп, който се наблюдава при краткотрайно нарушение във функцията на автономната нервна система. Някои хора го наричат невронно-медииран синкоп.

 

Причини за неговата поява могат да бъдат неприятни образи, при някои хора това може да бъде видът на кръв, неблагоприятно преживяване, рязко емоционално разстройство, например след получаване на трагични новини, изключителен срам, статичен стоеж за дълго време или пребиваване в гореща и задушна среда за по-продължително време.

 

Друг вид синкоп е професионалният или ситуационен. Той е вид неврокардиогенен синкоп с физически причинители, а не емоционални или умствени, например - смях или преглъщане, отделяне на изпражнения или урина, кашляне или кихане и тежки физически дейности, като вдигане на тежести.

 

Ортостатичната хипотония също причинява припадък след твърде бързо изправяне от седнало или хоризонтално положение.

 

Следствие на гравитацията кръвта се стича в краката, като рязко понижава кръвното налягане на други места в тялото. Нервната система обикновено реагира на това чрез ускоряване на сърдечния ритъм и стесняване на кръвоносните съдове. По този начин се стабилизира кръвното налягане.

 

Въпреки това, ако този процес на стабилизиране не се осъществи адекватно, притокът на кислород към мозъка може да се понижи и да се предизвика припадък.

 

Чести предпоставки за такъв вид синкоп могат да бъдат дехидратация, неконтролиран диабет, прием на някои медикаметни, като бета блокери, консумацията на алкохол, някои неврологични заболявания и други.

 

Причината за възникване на синкоп може да бъде и кардиологична, която да намали снабдяването на мозъка с кръв и кислород.

 

Възможните сърдечни заболявания могат да бъдат аритмии, стеноза, хипертония, инфаркт.

 

Припадъци с такъв тип етиология обикновено изискват незабавно медицинско лечение и задълбочено наблюдение.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com