Какво представлява пернициозната анемия?

Пернициозната (злокачествената) анемия представлява автоимунно нарушение, при което организмът не може да абсорбира правилно витамин В12, което води до симптоми на анемия (намален брой функциониращи червени кръвни клетки) и други проблеми.

 


Пернициозната анемия също понякога се нарича автоимунен гастрит или болест на Адисон-Бирмер (Addison-Biermer). Среща се по-често при възрастни хора и се смята, че засяга около 2% от хората на възраст над 60 години.

 

Какви са симптомите на пернициозната анемия?

Симптомите на пернициозната анемия често се появяват постепенно и в началото са леки, но могат да се влошат, ако не бъдат лекувани. Например леката умора може да бъде първоначален признак за състоянието. Други симптоми на пернициозна анемия могат да включват:

 • Бледа кожа;
 • Слабост в ръцете и краката;
 • Изтръпване или мравучкане на кожата;
 • Недостиг на въздух;
 • Световъртеж;
 • Ускорен пулс;
 • Подуване на корема;
 • Диария;
 • Отслабване;
 • Подуване на крайниците;
 • Потъмняла кожа;
 • Нарушен баланс и координация;
 • Нарушена памет и по-лоша цялостна когнитивна функция

Ако злокачествената анемия не бъде лекувана за дълъг период от време, тези когнитивни проблеми могат да се влошат още повече, като има вероятност да причинят психоза или деменция. При екстремни обстоятелства състоянието е възможно да причини значителни проблеми с нервната система и дори фатален изход.

 

Хората, страдащи от пернициозна анемия също имат много по-висока от средната вероятност да бъдат засегнати и от други автоимунни нарушения, които могат да се появят преди или след появата на симптомите на пернициозна анемия. Например тези хора имат по-висок риск от развитието на диабет тип 1, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза и витилиго. Тези заболявания могат да причинят допълнителни, различни симптоми.

 

Пациентите с пернициозна анемия също имат повишен риск от развитие на някои видове рак на стомаха, включително стомашни карциноидни тумори и аденокарциноми.

 

Какви са причините за пернициозна анемия?

Най-честата причина за възникването на пернициозна анемия е автоимунният гастрит, водещ до дефицит на витамин В12. Рядко има генетична или вродена причина за появата на нарушението. Съществуват и други състояния, водещи до лоша абсорбция или ниски нива на витамин В12 в тялото.

 

Симптомите на пернициозната анемия се появяват, защото тя води до дефицит на витамин В12 (известен също като кобаламин). Витамин В12 е важен за много различни химични реакции в организма. Той изпълнява няколко важни функции, включително подпомагане на синтеза на ДНК. Витамин В12 играе ключова роля в мозъка и нервната система, а също така е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки. Така че не е изненадващо, че симптомите на пернициозната анемия се появяват, когато в тялото няма достатъчно витамин В12.

 

Витамин В12 трябва да бъде приеман с храненето чрез храни от животински произход. Някои от клетките, покриващи вътрешността на стомаха, произвеждат специален протеин, наречен вътрешен фактор (вътрешен фактор на Кесъл или кобаламин-свързващ вътрешен фактор, известен също и като стомашен вътрешен фактор, е гликопротеин, произведен от париеталните клетки или главните клетки на стомаха), който се свързва с витамин В12. Той помага за транспортирането на витамина до тънките черва, където се абсорбира в кръвообращението и в крайна сметка се използва от тялото.

 

При пернициозната анемия даден проблем влияе върху способността на тялото ефективно да произвежда вътрешен фактор. Поради автоимунен гастрит (основната причина за пернициозна анемия) имунната система на тялото е необичайно активирана. При това състояние се образуват антитела срещу вътрешния фактор и клетките, които го произвеждат, причинявайки възпаление в стомаха. Поради този възпалителен процес, клетките на стомаха не произвеждат толкова вътрешен фактор, колкото би трябвало, и недостатъчно витамин B12 се абсорбира от тялото, което води до симптомите на пернициозна анемия.

 

Учените все още правят проучвания защо това се случва при някои хора. Наличието на вариации на определени гени, важни за имунната система, може да увеличи риска за развитие на нарушението. Рискът от развитие на пернициозна анемия е по-голям при хора, които имат член с нарушението в семейството. Рискът също се увеличава с напредване на възрастта.

 

Референции:
1. National Heart, Lung, and Blood Institute. Pernicious anemia
2. Green R. Vitamin B12 deficiency from the perspective of a practicing hematologist
3. Kulnigg-Dabsch S. Autoimmune gastritis. Autoimmungastritis
4. Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 deficiency: Recognition and management