Ендобронхиална ехография представлява медицинска процедура, която се извършва, за да помогне за диагностициране или определяне на стадия на рак на белия дроб. Процедурата при изследването включва вмъкване на ендоскоп (дълга, тънка, гъвкава тръба) през устата и в по-големите дихателни пътища на белите дробове, който използва ултразвук за изобразяване на тъканите.

 

Какви са рисковете и противопоказанията при ендобронхиална ехография?


Рисковете и противопоказанията при ендобронхиална ехография са подобни на тези при бронхоскопията. Някои усложнения са леки и преходни, отминават без лечение, докато други изискват медицинска намеса.

 

Най-честите рискове от ендобронхиална ехография включват:

 • Ларингоспазъм (спазъма на ларинкса) – контракции на гласните връзки, характеризиращи се с кашлица, затруднено преглъщане и възпалено гърло;
 • Бронхоспазъм – спазъм на дихателните пътища, характеризиращ се със задух, кашлица и хрипове;
 • Хипоксемия – ниски нива на кислород в кръвта;
 • Инфекция, често свързана с кървене на мястото на биопсия или случайно нараняване на дихателните пътища;
 • Усложнения, засягащи сърцето, вариращи от неравномерен сърдечен ритъм до сърдечен удар, обикновено при тези пациенти със съществуващо сърдечно заболяване;
 • Пневмоторакс – наличие на въздух или газ в плевралната кухина се счита за спешно състояние

Тъй като е необходима анестезия при процедурата, пациентите могат също да изпитат гадене, повръщане, мускулна болка, промени в кръвното налягане и брадикардия (забавен сърдечен ритъм).

 

Поради тези потенциални рискове ендобронхиална ехография е противопоказна при хора със следните здравословни състояния:

 • Животозастрашаваща сърдечна аритмия (неравномерен сърдечен ритъм);
 • Текуща или скорошна миокардна исхемия (обструкция на кръвния поток към сърцето);
 • Лошо контролирана сърдечна недостатъчност;
 • Тежка хипоксемия

Какво е необходимо да се знае преди ендобронхиална ехография?

Подобно на бронхоскопията, ендобронхиалната ехография обикновено се счита за безопасна с относително нисък риск от усложнения.

 

Въпреки че процедурата при ендобронхиална ехография отнема само около 20 до 30 минути за изпълнение, може да отнеме до четири часа, за да се подготви пациентът за процедурата и да се възстанови от анестезията. Най-добре е в деня на процедурата пациентът да вземе почивен ден, за да може да се възстанови пълноценно.

 

Ендобронхиалната ехография се извършва в операционна зала или кабинет за специализирани процедури. Стаята е оборудвана с електрокардиограф (ЕКГ) за наблюдение на сърдечната честота и респиратор за доставяне на допълнителен кислород, ако е необходимо.

 

Препоръчително е пациентът да бъде облечен в удобни и свободни дрехи. Препоръчително е всякакви бижута или ценности да бъдат оставени у дома. Също така преди процедурата трябва да бъдат премахнати всякакви протези, слухови апарати, контактни лещи или очила.

 

В повечето случаи пациентът ще бъде помолен да не приема храни от полунощ в деня преди процедурата. Обикновено процедурите се насрочват за сутринта. Ако процедурата е насрочена по-късно през деня, лекарят може да посъветва пациента да се въздържа от хранене шест часа преди това. Пациентът може да приема вода (без чай, кафе или други течности) до два часа преди процедурата.

 

Лекарят също ще посъветва пациента кои лекарства трябва да спре преди ендобронхиалната ехография. Някои лекарства могат да попречат на коагулацията (съсирването на кръвта), което води до прекомерно кървене и лошо заздравяване на рани. Други медикаменти могат да причинят прекомерно и вредно натрупване на млечна киселина в кръвта. Сред някои от тревожните лекарства са:

 • Антикоагуланти като варфарин), клопидогрел и апиксабан;
 • Лекарства за диабет, включително инсулин и метформин;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин, ибупрофен и напроксен

Някои от тези лекарства може да се наложи да бъдат спрени седмица предварително, докато други трябва да бъдат спрени само в деня на процедурата.

 

Ендобронхиалната ехография обикновено се извършва при анестезия. След като упойката подейства, пулмологът ще постави предпазител в устата на пациента, която да я държи отворена и да предпазва зъбите му. Преди ендобронхиална ехография, специалистът първо може да извърши редовна бронхоскопия за визуално изследване на дихателните пътища. След това устройството ще бъде отстранено и заменено с EBUS бронхоскоп (бронхоскоп, съдържащ ултразвукова сонда).

 

EBUS бронхоскопът се състои от гъвкава тръба, покрита със сферичен ултразвуков трансдюсер, който може да предоставя изображения в реално време на видео монитор. Иглата за трансбронхиална аспирация (чрез която се вземат тъканни проби) може да бъде прибрана в отвор на шийката на устройството.

 

За разлика от обикновения бронхоскоп, EBUS бронхоскопът може да помогне на специалиста да разграничи нормалните и раковите тъкани поради визуалните модели, които може да проектира върху видео монитора.

Ако бъде открита анормална маса, лезия или лимфен възел, лекарят може да вземе тъканна проба с иглата за трансбронхиална пункционна аспирационна биопсия.

 

Какво може да означават резултатите от ендобронхиалната ехография?

Ако процедурата е била използвана за стадиране на рак на белия дроб, специалистът ще обсъди резултатите от трансбронхиалната биопсия с пациента. Информацията може да включва:

 • Тип рак, като белодробен аденокарцином, плоскоклетъчен карцином, едроклетъчен карцином);
 • Хистологични находки – клетъчни характеристики, наблюдавани под микроскоп, които могат да определят колко агресивен или инвазивен може да бъде туморът;
 • Резултати от молекулярен тест – доклад за генетичния профил на рака, който може да определи дали пациентът е кандидат за определени терапии

 

Референции:
1. Yasufuku K, Nakajima T, Chiyo M, Sekine Y, Shibuya K, Fujisawa T. Endobronchial ultrasonography: Current status and future directions
2. Kinsey L, Arenberg D. Endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration for non-small cell lung cancer staging
3. Jalil BA, Yasufuku K, Khan AM. Uses, limitations, and complications of endobronchial ultrasound
4. Kang HK, Um SW, Jeong BH, et al. The utility of endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration in patients with small-cell lung cancer