Хипогликемията е състояние, при което нивата на кръвната захар се измерват достатъчно ниски, за да предизвикат признаци и/или симптоми, включително нарушения в мозъчната функция. Не може да бъде посочена точна граница на нивото на плазмената глюкоза, тъй като симптомите са неспецифични, паргът е индивидуален и нивото им на изява е динамично. 

 

Обикновено хората със захарен диабет са по-застрашени от това състояние, като причините за това може да свързани с несъответсвие между приложението на инсулин, приема на храна и физическата активност. По-често хипогликемии получават диабетиците на инсулинолечение или приемащите сулфанилурейни препарати. Не-диабетната хипогликемия е рядко състояние, при което нивата на кръвната захар спадат при хора с липса на захарен диабет.


 

Различават се два вида не-диабетна хипогликемия:

 1. Реактивна (постпрандиална) хипогликемия, която настъпва няколко часа след прием на храна и
 2. Хипогликемия на гладно, която се свързва с наличие на заболяване.

Глюкозата е основният източник на енергия за тялото и мозъка. Ние си я набавяме основно чрез приема на храна и напитки, но съществуват процеси в тялото, които съучастват в осигуряването на достатъчно количество глюкоза като глюконеогенеза и гликогенолиза.

 

Инсулинът е единственият хормон, който действа върху нормализирането на кръвнита захар, като вкарва глюкозата в клетките. Протиположни ефекти на инсулина изпълняват няколко хормона, наричани контраинсуларни, като глюкагон, кортизол, адреналин, норадреналин и растежен хормон.

 

Какви са причините за не-диабетната хипогликемия?

 

Реактивната хипогликемия е резултат от наличието на прекалено много инсулин. Възможните причини за състояние на хиперинсулинемия е наличието на инсулинова резистентност и/или предиабет; нарушения в изпразването на стомаха, водещи до прекалено бързо му изпразване и постъпване на храната в тънките черва; рядък ензимен дефицит, поради който се нарушава разграждането на хранителните вещества.

 

Причините за хипогликемията на гладно могат да бъдат много:

 • Медикаментозно индуцирана: салицилати, хинин, инсулин/инсулинови секретагози и др.;
 • Алкохол, особено прием на големи количества за кратко време;
 • Тежко заболяване: чернодробна, сърдечна или бъбречна недостатъчност, сепсис, недохранване;
 • Хормонален дефицит на кортизол, растежен хормон, глюкагон или андреналин;
 • Тумори на панкреаса, продуциращи ексцесивни количества инсулин (инсулиноми).

В немалък процент от случаите хипогликемията може да е умишно предизвикана от самия пострадал или от негов приближен, или тя да е случайна (по погрешка). Винаги трябва да се мисли и за този вид причина и насочено да се търсят данни при разпита на пострадалия и близките му.

 

Какви са симптомите на хипогликемия?

 

Независимо от причините, които я предизвикват, хипогликемията протича със следните симптоми:

 • Адренергични: глад, безпокойство, тремор, изпотяване и раздразнителност; 
 • Невроглюкопенични: замаяност, обърканост, сънливост. При някои може да са налице говорни нарушения и чувство на слабост. 

Как поставяме диагнозата?

Измерването на нивата на кръвната захар в случай на изява на някой от симптомите е от изключителна важност. Знайте, че определянето й посредством глюкомер не е достатъчно акуратно за поставяне на диагнозата, но все пак при неколкократно измерване на ниска кръвна захар следва да се насочите към специалист-ендокринолог. При доказване хипогликемията следва да се установят и причините за нея.

 

Какво лечение следва да предприемен в случай на хипогликемия?

Инстинктивно всеки в такава ситуация се сеща, че трябва да приеме захар. Необходимо е да приемете 15 грама захар под формата на бонбони, бучки, насипно или напитка.

 

По-нататък е неоходимо специфично лечение след уточняване на причините за настъпването й. При реактивните хипогликемии все пак спазването на определен хранителен режим би помогнало:

 • Хранене на малки порции, на всеки три часа;
 • Прием на разнообразни храни, включващи протеини, растителни мазнини, фибри, пълнозърнести въглехидрати, плодове и зеленчуци;
 • Ограничаване приема на много сладки храни.