Какво е лечението за метастатичен рак на черния дроб?

Прилагат се няколко варианта за лечение на рак, метастазирал в черния дроб. В повечето случаи лечението е палиативно. Това означава, че лечението се използва за контрол на симптомите на рака и удължаване на живота, но няма вероятност да доведе до излекуване. Като цяло изборът на лечение зависи от:

  • Възрастта и общото здравословно състояние на пациента;
  • Размера, местоположението и броя на метастатичните тумори;
  • Местоположение и вид на първичния рак;
  • Видовете лечение на рак, които пациентът е използвал в миналото.

Системните терапии за лечение на рак на черния дроб включват:Химиотерапия


Химиотерапията е форма на лечение, която използва лекарства, за да убие раковите клетки. Тя е насочена към раковите клетки, които растат и се размножават бързо, но засяга и здравите клетки на организма.


Модификатори на биологичния отговор


Терапията с модификатори на биологичния отговор използва антитела, растежни фактори и ваксини за засилване или възстановяване на имунната система. Това помага на способността на имунната система да се бори с рака. Тази терапията няма обичайните странични ефекти като други терапии за рак и в повечето случаи се понася добре.


Таргетна терапия


Таргетната терапия също убива раковите клетки, но е по-прецизна. За разлика от химиотерапията, тя убива само раковите клетки и оставя здравите клетки незасегнати. Таргетната терапия има различни нежелани реакции от някои други лечения на рак, те могат да бъдат тежки и включват умора и диария.


Хормонална терапия


Хормоналната терапия може да забави или спре растежа на някои видове тумори, които разчитат на хормони на растежа, като рак на гърдата и рак простатата.


Лъчетерапия


Лъчетерапията използва високоенергийни рентгенови лъчи за унищожаване на раковите клетки.


Радиочестотна аблация


Радиочестотна аблация обикновено се използва за лечение на първичен рак на черния дроб, но в някои случаи може да се използва и за лечение на чернодробни метастази. Радиочестотна аблация е процедура, която използва високочестотни електрически токове за създаване на топлина, която унищожава раковите клетки. Тази микровълнова терапия използва топлината за унищожаване на раковите клетки, като може да бъде приложена през кожата, чрез лапароскопия или по време на операция.


Хирургичното отстраняване е възможно, когато има малък брой тумори, които засягат само малка площ на черния дроб.


Какви са дългосрочните перспективи за пациенти с чернодробни метастази?


В почти всички случаи, след като първичен рак се разпространи или метастазирал в черния дроб, няма ефективно лечение. Въпреки това, терапията може да помогне за подобряване на продължителността на живота и облекчаване на симптомите. С напредването на времето медицината се развива и могат да бъдат открити ефективни лечения за метастатичния рак на черния дроб.